Engelliler Konfederasyonu üyeleri haklarını ve sorunlarını dile getirmek için Ankara’da yürüyüş ve miting düzenledi.

Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen engelliler önce Kolej Meydanı'nda toplanıp Sakarya Caddesi'ne yürüdü. Kalabalık adına yapılan basın açıklamasında, 7 Haziran genel seçimleri öncesinde eşit haklar ve bağımsız bir yaşam özlemini haykırmak; yeni seçilecek Parlamento'ya ve kurulacak hükümete seslerini ve isteklerini bir kez daha duyurmak için toplandıklarına işaret edildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Bizler, istatistiklerin 9 milyon dolayında gösterdiği büyük kitleyiz. Aile üyelerimizle birlikte sayımız 35 milyonu aşmaktadır. Bu kez bir ya da birkaç örgüt adına değil, yüzlerce örgütün üyesi engelliler olarak karşınızdayız. Aylardan beri 174 örgüt olarak 2022 sayılı yasada değişiklik yapılması için sürdüre geldiğimiz mücadeleyi yeni bir aşamaya yükseltiyoruz. Engellilerin birleşik gücü ve sesi olarak bu meydandayız. İnanıyoruz ki çeşitli engeller sebebiyle burada olamayan milyonlarca engellinin yüreği de bizimle birliktedir."

ENGELLİLERİN HÜKÜMET'TEN TALEPLERİ

Engelliler Konfederasyonu’nun organizasyonunda talepler ise şöyle sıraladı: “Bizler, himaye, himmet, sadaka değil, herkesle eşit haklara, fırsatlara ve olanaklara sahip, başı dik yurttaşlar olarak yaşamak istiyoruz. Hak öznesi yurttaşlar ve toplumsal bir taraf olarak kabul edilmek istiyoruz. Kimsenin yardımına gereksinim duymadan yaşamını sürdüren, kendi kendine yeterli bağımsız bireyler olmak istiyoruz.
Engellilere, kadınlara, çocuklara, LBGTİ bireylere yönelen ayrımcılık, dışlama, şiddet, taciz ve istismarın sona erdirilmesini istiyoruz.
Salgın hastalıklar, beslenme yetersizliği, akraba evliliği, iş ve trafik faciaları, savaş ve terör gibi sakatlık kaynaklarının kurutulmasını istiyoruz. Dünya Sağlık Örgütü'nün ICF standartlarına uygun yeni bir Sağlık Kurulu Raporları Yönetmeliği istiyoruz. İlaç, ortez, protez ve yardımcı araç-gereçlerin ücretlerinin tamamının devletçe karşılanmasını istiyoruz. Üretim süreçlerinde verimli ve etkin olarak yer almak istiyoruz. Nitelikli, işlevsel ve erişilebilir bir eğitim istiyoruz. Engellilerin üniversiteye giriş sınavlarına istedikleri illerde ve özel cihazlarıyla girmelerinin sağlanmasını istiyoruz. Haklara, hizmetlere ve bilgiye erişimin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Herkes için tasarlanmış kentler, sokaklar, konutlar, toplu taşım araçları, ürünler ve yaşanabilir bir ülke istiyoruz. Toplumsal yaşamda, bilimde sanatta ve siyasette etkin olarak yer almak istiyoruz. Temsil organlarında sadece engelli sorunları için değil ülke ve dünya sorunlarının çözümüne katkı sunabileceğimiz için de yer almak istiyoruz. Her şeyden ücretsiz ve indirimli yararlanmak değil, sakatlıktan kaynaklı ilave giderlerimizi karşılayacak düzeli bir engelli aylığı almak istiyoruz. Tüm yurttaşlara, ücretsiz bakım hizmeti sunulabilmesi için bir an önce bakım sigortasının kurulmasını istiyoruz. Nesnel, adil ve etkili bir sosyal yardım sistemi istiyoruz. Sağlığımızı ve geleceğimizi tehdit eden nükleer santrallerin olmadığı, yaşam kaynaklarının tahrip edilmediği ve kirletilmediği bir doğal çevre istiyoruz.
Engelli aylığı ve evde bakım ödeneği gibi sosyal haklarla ilgili kriterlerde engellinin bir birey olarak görülmesini istiyoruz. "