Mersin'de Büyükşehir Belediyesi Engelliler Daire Başkanlığı ile İŞKUR'un birlikte hayata geçirdiği 'Simit Arabam, Engel Tanımam’ projesi ile engelliler iş sahibi oldu. Proje ile özel olarak yaptırılan simit arabaları engellilere dağıtıldı. Proje ile ortopedik engellilerin iş gücü piyasasına girmeleri ve toplumdaki olumsuz engelli imajının silinmesine katkı sağlamak hedeflendi. Mülakat yöntemiyle yapılan ön eleme sonunda noter huzurunda çekilen kurayla 12 engelliye simit arabaları dağıtıldı. İlk etapta 12 olan sayının ileriki günlerde artırılacağı kaydedildi.

Verilen araçlarla simit satarak evlerini geçindiren engelliler uygulamadan oldukça mutlu. Engelliler başkasına muhtaç olmadan ayakları üzerinde durmanın sevincini yaşıyor.
'Simit arabam, Engel Tanımam ' projesinde çalışan engeli vatandaşların herbirinin hikayesi ise farklı. Bunlardan biri de Mehmet Altındağ. Geçirdiği kazada ayaklarını kaybeden Altındağ, 23 yıl boyunca Muğdat Camii yanındaki türbede yaşayabilmek için vatandaşlardan destek istemek zorunda kalmış. Belediye ekiplerinin tespiti sonrası projeye dahil edilen Altındağ'a hijyen eğitiminden diksiyon eğitimine kadar birçok eğitim verilir. Önceden insanların kendisine acıyarak baktığını, şimdi ise bakış açılarının değiştiğini ifade eden Altındağ, "Okul bittikten sonra orada yıllarca kaldım. İnsanlar bana yardım ediyorlardı. Önceleri insanlar size hep acıma duygusu ile bakıyorlar. Ama şimdi insanların bakış açısı değişti. Ekmeğimi kazanıyorum çok şükür. 2 gün hijyen eğitimi aldım, 6 gün de diksiyon kursu aldım. Çok şükür iyim şimdi, Allah'a şükür şimdi dimdik ayaktayım. Allahın izniyle şimdi simidimi satıyorum. Çok şükür evime rızkımı götürüyorum." diye konuştu.

Trafik kazasında ayaklarını kaybeden bir diğer kişi ise Yıldız Ceyhan. Çocuklarına bakmak için artık kimseye ihtiyac duymadığını ifade eden Ceyhan, "Engelli bir bayan olarak özellikle evde durup bir başkasının getireceği ya da bir başkasıyla hareket edip evi geçindirmek zor. Şartlar çok zor günümüzde böyle bir proje, Sağolsunlar ben de şu anda burda olmaktan çok çok mutluyum. Çünkü kendi ekmeğimi kendim kazanıyorum. Kimseye muhtaç olmadan, kimsenin yardımı olmadan çocuklarımı kendim okutabiliyorum." ifadelerini kullandı.

Barış Ünal da iş sayesinde özgüveninin yerine geldiğini vurguladı. Çalışmak ile çalışmamak arasında çok fark olduğuna dikkat çeken Ünal, "İnsan evde boş boş durduğu zaman ailesine destek olamadığı zaman sıkıcı oluyor. Ama çalıştıktan sonra farklı insanlar görünce, kendine destek verince daha iyi özgüveni oluyor. Bu da insanı daha çok mutlu ediyor."

Engelsiz bir Mersin için çalıştıklarını vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise göreve talip olduklarında engelsiz bir Mersin düşlediklerini dile getirdiklerini kaydetti. Engellilerin hiçbir şekilde bir istismar malzemesi yapılmaması ya da insanların duygusal yönlerini ön plana çıkaracak davranışlar olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulayan Kocamaz, "Bu nedenle fiziksel engel taşıyan vatandaşlarımıza simit arabaları vererek onların da topluma kazandırılmasını, kendi ayaklarının üzerinde durmasını dilemiştik. Şu anda bunların büyük kısmı hayata geçti. İnşallah önümüzdeki dönemde sadece simit arabaları gündeme gelmeyecek, bu tür konularda yaptığımız çalışmalar vatandaşın dikkatini çekecek, onlar da peyderpey gündeme taşınacak." diye konuştu.