Muş Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Geliştirme Tarih ve Sanat Derneği ile İstanbul’da bulunan Doğal Hayatı Koruma Derneği'nin ortak yürüttüğü 'Muş’ta Toy ve Telli Turna Koruma Projesi'ne engelli öğrenciler destek verdi. Öğrenciler, hayallerindeki Toy ve Telli Turna kuklalarını boyayarak farkındalık oluşturdu.

Muş’un Bulanık Ovası'nda üreyen son 12 telli turnayı kurtarmak için Muş Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Geliştirme Tarih ve Sanat Derneği ve Doğal Hayatı Koruma Derneği'nin ortak yürüttüğü projeyle telli turnaların türünün kurtarılması hedefleniyor.

Proje çalışmalarına Muş’ta aktif şekilde katkıda bulunan Özel Özgür Adımlar Rehabilitasyon Merkezi, down sendromu, otistik, hiperaktivite, hafif ve orta derece zihinsel engellilerden oluşan öğrencilerin yaptığı aktivitelerle telli turnaların korunmasına destek oldu. Dernek tarafından dağıtılan resimleri kendilerine özgü renklerle boyayan engelli öğrenciler, hem doyasıya eğlendi hem toy ve telli turna kuşları ile tanıştı.

Öğrencilerinin, nesli tükenmiş veya tükenmekte olan hayvanları tanımaları, görmeleri ve farkındalık oluşturmak için projeye destek verdiklerini belirten Zihinsel Engeliler Sınıf Öğretmeni Şirin Güçlü şunları söyledi: "Amacımız burada farkındalık yaratma ve iş birliğiyle güzel bir çalışma oldu. Başarılı olduğumuzu düşünüyorum, emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Zihinsel engelli öğrencilerimizle beraber diğer herkesin farkında olmasını tabiatımızı ve hayvanları korumasını tavsiye ediyoruz. Bu tarz çalışmalara herkesin katkısını bekliyoruz.”

ENGELLİ ÖĞRENCİLER, HAYALLERİYLE TELLİ TURNALARI RENKLENDİRDİ

Engelli öğrencilerin tamamen kendi hayallerindeki toy ve telli turnaları boyadıklarını kaydeden Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmeni Revan Akyan, “Öğrencilerimizle birlikte koruma altında olan ve nesli tükenmekte olan hayvanların nasıl yaşadıkları, bunların farkına varmalarını sağlamaya çalıştık. Onlarla birlikte güzel ve eğlenceli bir gün geçirdik.” dedi. Engelli öğrencilerle grup çalışması yaptıklarını ve öğrenciler için farkındalık oluştuğunun altını çizen Akyan, “Yaptığımız etkinlikte tüm öğrencilerimiz büyük zevk aldı. İnşallah onlarda farkına varırlar, hayvanları korumaları gerektiğini. Kendi hayal dünyalarındaki kuşu yaptılar. Normalde gördüğümüz, bildiğimiz Telli Turnaları değil de çocukların kendi zihinlerinde canlandırdıkları kuşları yaptılar.” dedi.

Muş Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Tarih ve Sanat Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Kasım Avci ise “Çok çeşitli güzellik ve zenginliklerle dolu olan doğal güç ve kaynaklarımız, çeşitli nedenlerle ve insan unsurunun etkisiyle telafisi yüksek maliyetler getiren ve getirecek olan tahribatlarla karşı karşıya bulunmaktadır. Doğal dokuyu dünya ve ülkemiz ölçeğinde değerlendirdiğimizde, ilimiz açısından çok önemli, kalıcı ve süreklilik arz eden tahribatların yaşanmadığını görmekteyiz.

Ancak tarım alanlarında kimyasal içerikli ilaçlama, genetiği değiştirilmiş tohum faaliyetlerinin yaygınlaşması ve kaçak ve bilinçsiz avcılık faaliyetlerinden dolayı doğamızda derinden tahribatların yaşanmasına ortamlar hazırlanmaktadır. Doğamız tehlike sinyalleri çalıyor. Çok çeşitli bitki ve canlı türlerinin yok olmaya başladığını yüzey araştırmalarıyla tespit etmekte, zengin su kaynaklarımız, sazlık, sulak alanlar ile doğal ve yapay göllerimizde çevre kirliliğinin başlamış olduğunun işareti olarak veriler kaydedilmektedir. Yaşanılan tahribatların zincirleme etkisiyle doğal dengede bozulmalar başlamış, tespit, teşhis ve tedavi yönünden çok yüksek iktisadi, sosyal, kültürel maliyetler getiren yeni ve çeşitli hastalıklar ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu durumda “Doğa-Teknoloji-İnsan” dengesinin her alanda ve her ortamda geliştirilerek yaşatılması ve sürekliliğinin sağlanması gerektiğine inanmaktayız.” dedi.

Engelli öğrenciler ise “İnşallah bütün herkes bakar, sever öldürmez, kimse onlara karışmasın karışırsa büyük günah işler.” şeklinde konuştu.