Engelli ve yaşlı maaşlarının alımını zorlaştıran yasa değişikliğine tepki gösteren Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Erzurum Şube Başkanı Sadullah Efe, "Engelli ve yaşlıların ekonomik hayatlarında iyileştirme beklerken, kazanılmış haklarda kısıtlanmaya gidilmesi bizleri üzer." dedi.

Engelli ve yaşlı maaşlarında hak kaybına gidilecek olması engellileri tedirgin etti. Türkiye nüfusunun yüzde 12'sinin engellilerden ve yüzde 9'unun ise 65 yaş ve üzeri yaşlılardan oluştuğu belirtildi. Dernek binasında açıklama yapan TSD Şube Başkanı Efe, hükümetin torba yasa ile engelli ve yaşlı maaşlarında kesintiye gidecek olmasının sosyal-devlet ilkesiyle bağdaşmayacağını ifade etti. Engelli ve yaşlıları kapsayan evde bakım ücretinin kaldırılması halinde sosyal sorunların patlak vereceğine işaret eden Efe, "Engelli ve yaşlılar devletin verdiği ekonomik yardımlar ile ailelerinin ya da yakın akrabalarının yanında yük olmadan kalabiliyorlardı. Söz konusu yasa ile engelli ve yaşlılar ailelerine yük olacak. Bunun sonucunda da bazı engelli ve yaşlılar yakınları tarafından sokağa atılacak, ölüme terk edilecek. Engelliler ve yaşlılar olarak gelecek adına tedirginiz." açıklamasında bulundu.

'TAMİRİ MÜMKÜN OLMAYAN MAĞDURİYETLER YAŞANACAK'

TSD Şube Başkanı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı resmi verilerine göre 1 milyon 200 bin kişinin evde bakım, yaşlılık, engelli aylığı gibi sosyal yardımlardan faydalandığına işaret ederek, "Sosyal devlet ilkesi gereği, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ülke genelinde 1 milyondan fazla engelli ve yaşlıya evde bakım ücreti ödüyor. Söz konusu mevzuatın değişmesiyle bu engelli kardeşlerimizle toplumun çınarları olan yaşlı insanlarımız ve aileleri tamiri mümkün olmayan mağduriyetler yaşayacak." diye konuştu.

'HAYAL KIRIKLIĞI YAŞIYORUZ'

Mevcut hükümet döneminde engelli ve yaşlıların ekonomik haklarında iyileştirmeler beklerken, aksi politikaların uygulamaya sokulmasının kendilerine hayal kırıklığı yaşattığına dikkat çeken TSD Şube Başkanı Sadullah Efe, "Hayal kırıklığı yaşıyoruz. Şaşkınız. Avrupa başta olmak üzere dünya ülkeleri engelli ve yaşlıların yaşam standartlarını yükselten politikaları uygulamaya sokarken, ülkemizde hak gasplarının yaşanmasının üzüntüsünü yaşıyoruz." sözlerini kaydetti.