Enerji Verimliliği Derneği Bursa Şubesi Başkanı Dr. Müh. Mustafa Uysal, 31 Mart tarihinde ülke genelinde yaşanan elektrik kesintilerinin yenilenmemesi için dağınık üretim sistemine geçişin zorunlu olduğunu söyledi. Türkiye'de enerjinin bir bölgede üretilip diğer bölgede kullanıldığını ifade eden Uysal, "Enterkonnekte hatlarımız ile ilgili böyle bir sorunun yaşanması her zaman olasıdır. Ancak sorunun kısa sürede çözülmesi iletim hatlarının dengelenmesi ile ilgili sorunlar olduğunu gösterdi. TEİAŞ tarafında oluşturulan sistem hızlı cevap verme konusunda yeterli kalmadı. Bu durumun önümüzdeki dönemde tekrarlamasını önlemek için dağıtık üretim modeline geçmeli ve özellikle lisanssız tüketimi teşvik edip bölgesel sorunları kısa sürede kendi içerisinde çözebilmeliyiz” şeklinde konuştu.

Altyapı programlamasının tekrar gözden geçirmesi gerektiğini de vurgulayan Dr. Uysal, "Akıllı şebekelere geçmeliyiz. Bu kesinti esnasında Bursa’da bir sanayi bölgemiz kesintisiz olarak çalışmalarına devam etti. Bunu kendi bünyelerinde kurdukları santral ile başardılar. Enerji arzında bu tür ekstrem durumlarda aşırı yüklemeler önlemek için yenilenebilir enerji uygulamalarının bölgesel olarak güçlendirilmesi ve bunların şebeke ile hızlı entegrasyonunun sağlanması Türkiye için önemli bir çıkış olacaktır." dedi.

Enerji Verimliliği Derneği olarak bu tür kesintileri kayıp olarak gördüklerini de sözlerine ekleyen Dr Uysal şunları söyledi: “Kayıpların azaltılması için ülkemizin önünde yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, akıllı şebekeler gibi uygulamaların daha fazla değerlendirilmesi önemlidir. Bu konu ile ilgili bilgi birikimi ve potansiyel ülkemizde mevcuttur. Bu yaşanılan olaylar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı başta olmak üzere tüm kesimleri yeniden yapılanma için düşünmeye sevk edecektir.”