Türkiye Epilepsi ile Savaş Derneği Başkanı Prof. Dr. Candan Gürses, dünyada 50 milyon Türkiye’de ise 700 bin dolayında epilepsi hastası olduğunu söyledi. Epilepsi hastalığının korkulacak bir hastalık olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Gürses, hastalığın yüzde 90-95 oranında tedavi edildiğini kaydetti.

Epilepsi hastalarının yaşadıkları zorluklara dikkat çekmek için ‘Sen de Epilepsiye Objektif Ol’ adı altında fotoğraf yarışması düzenlendi. Türk Epilepsi ile Savaş Derneği, tarafından düzenlenen yarışmasının tanıtım toplantısında konuşan dernek başkanı Prof. Dr. Candan Gürses, epilepsi hastalığının bulaşıcı, cinli veya perili bir hastalık olmadığına dikkat çekti.

Prof. Dr. Gürses, epilepsi hastasının beyindeki elektriklenmenin aşırılaşması sonucu havale geçirdiğini kaydetti. Geçirilen nöbetlerin yaklaşık bir buçuk dakika sürdüğünü dile getiren Gürses, “Bu nöbette beynin hangi noktası tutulduysa o bölgeye ait bulgu belirtisini görüyoruz. Diyelim görme bölgemizle ilgili ise kişi o sırada nöbeti geçirirken önce gözünde ışık çarpması veya görmeme gibi etki yaşayabilir.” dedi.

‘HASTA SAYISI 50 MİLYON’

Prof. Dr. Candan Gürses, dünyadaki epilepsi hasta sayısının 50 milyon, Türkiye’de ise 700 bin dolayında olduğunu kaydetti. Gürses bu hastalığın daha çok gelişmekte olan ülkelerde görüldüğüne dikkat çekti.

Epilepsi hastalığının daha sonradan kişinin maruz kaldığı kafa travmaları sonucu oluştuğuna dikkat çeken Gürses, “Bu hastalık çaresiz bir hastalık değil, çok yüksek oranda tedavi ettiğimiz bir hastalık. Yüzde 90-95 oranında ilaç ve ilacın yanında başka tedavi yöntemlerini kullanarak hastaları tedavi ediyoruz.” diye konuştu.

Havale geçiren epilepsi hastası birisine ilk yapılacak müdahale ilgili Prof. Gürses, hastanın havale geçirdiği anlaşılır anlaşılmaz onu bir yere oturtmalı ve eğer hasta yere düşmüşse önce başı, sonra gövdesini çevirmeli dedi.

‘EPİLEPSİYE OBJEKTİF OL YARIŞMASI’

Bu arada dünyadaki en yaygın nörolojik bozukluklardan biri olan epilepsiye ‘sara’ dikkat çekmek amacıyla, Türk Epilepsi ile Savaş Derneği, ‘Epilepsiye Objektif Ol’ isimli fotoğraf yarışması düzenledi.

9 Mart 2015’te başlayan yarışmanın son başvuru tarihi 31 Temmuz 2015. www.epilepsiyeobjektifol.com adresinden ve posta yoluyla başvuru yapılabilen ‘Epilepsiye Objektif Ol’ fotoğraf yarışmasına en fazla üç fotoğraf ile katılmak mümkün.

Türk Epilepsi ile Savaş Derneği ve Sanofi’nin desteği ile yapılan ‘Epilepsiye Objektif Ol’ fotoğraf yarışmasında birinciye 2.500 TL, ikinciye 2.000 TL, üçüncüye ise 1.500TL ödül verilecek.