Yazar ve yayıncı ‘Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nün 8.cisi dünyaca ünlü yazar Orhan Pamuk’a verildi.

Can Yayınları’nın katkılarıyla Erdal Öz anısına her yıl verilen ‘Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nün’ sekizincisi düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Toplantıya Can Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Sırma Köksal ve seçici kurul başkanı Feride Çiçekoğlu katıldı. Seçici kurul başkanı Çiçekoğlu, bu yılki ödülün Orhan Pamuk’a verildiğini açıkladı.

Çiçekoğlu, ödülün, roman sanatına verdiği emek ve Türk edebiyatının dünyaya açılmasına olan katkılarından dolayı yazar Pamuk’a verildiğini belirtti.

15 Eylül Salı günü Pere Palas’ta düzenlenecek törende Orhan Pamuk’a 15 bin lira ödül verilecek.

Can Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Sırma Köksal ise ödüle son üç yılda eseri yayımlanan yazarların aday gösterildiğini söyledi.

Ödülün bundan sonra da geleneksel olarak verilmeye devam edeceğini belirten Köksal, “Edebiyata, kültüre ve sanata olan kararlı ve inançlı desteğimizle bu ödül verilmeye devam edecek.” dedi. Köksal, bu yılki ödüle alternatif adayların olduğunu, seçici kurul üyelerinin Orhan Pamuk’ta karar kıldığını dile getirdi.

Seçici kurulda Feride Çiçekoğlu, Turgay Fişekçi, Kaya Genç, Handan İnci, Asuman Kafaoğlu Büke, Oğuz Demiralp ve Can Yayınları adına Sırma Köksal’dan oluşan isimler yer aldı.

Bu ödül daha önce Gülten Akın, Nurdan Gürbilek, İhsan Oktay Anar, Şavkar Altınel, Murathan Mungan, Cemil Kavukçu ve Küçük İskender’e verildi.

ERDAL ÖZ KİM?

Türk yazar ve yayıncı Erdal Öz, 1935'te Sivas'ın Yıldızeli ilçesinde dünyaya geldi. 1969'da Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Türk Dil Kurumu Yayın Kolu’nda görev aldı. 12 Mart 1971 sonrasında üç kez tutuklandı

Öz, eserlerinde toplum yaşamının bireylerin iç dünyasına etkilerini duygusal bir üslupla yansıttı. 1970 sonrasında toplumsal gerçekçi çizgiye yöneldi Öz, yakalandığı akciğer kanseri hastalığı nedeniyle 6 Mayıs 2006’da vefat etti.