Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koalisyon hükümeti kurma sürecinde kendisinin anayasayı harfiyen işlettiğini öne sürerek, “İnanıyorum ki önümüzdeki 1 Kasım istikrar mı istikrarsızlık mı? Bunun seçimi olacaktır.” dedi. Erdoğan, kendisinin ülkede savaş istediği yönündeki iddialara da tepki gösterip, “Bu iddiaya inananların akıl sağlığından ben şüphe ederim. Bu iftiraya destek veren yerli ve yabancı medya kuruluşları, dökülen her damla kanın vebaline ortaktır.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, muhtarlarla yaptığı toplantıda gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Artvin’deki sel felaketinden duyduğu üzüntüyü dile getiren Erdoğan, Türkiye’nin tarihinin en kritik dönemlerden birisinden geçtiğini vurguladı. Bölücü terör örgütüne karşı güvenlik güçlerin etkili bir çalışma yaptığını ifade eden Erdoğan, koalisyon hükümeti kurma konusunda bütün yolların denendiğini ancak başarılı olunamadığını kaydetti.

7 Haziran seçimlerinin hiçbir partiyi tek başına iktidara taşımadığını belirten Erdoğan, koalisyon hükümeti kurulması hususunda, “Anayasa’da belirtilen süreci harfiyen işleterek bu konuda kolaylaştırıcı ve teşvik edici bir tutum içinde oldum.” dedi. Süreç sonunda hükümet kurulmasının mümkün olmadığını kaydeden Erdoğan, “Siyasi partilerin açıklamaları, genel başkanların beyanları, artı farklı koalisyon hükümeti kurulma ihtimalini ortadan kaldırdığı için yeni bir görevlendirmeye ihtiyaç duymadım. Zira, Beştepe’nin, Cumhurbaşkanlığı makamının adresini bilmeyenlere ben hangi görevlendirmeyi yapacaktım.” diye konuştu.

1 Kasım 2015 erken seçimin ülke için hayırlara vesile olmasını temenni eden Erdoğan, “Ben inanıyorum ki, milletimizin iradesi zaman zaman ‘millet iradesini tanımayan’ gibi yakıştırmalar var. Bana o yakıştırmayı yapanlar önce aynaya baksınlar.” dedi.

'BU SEÇİME BEN GİRMEYECEĞİM, BENİMLE ALIP VEREMEDİĞİNİZ NEDİR?'

“Şahsıma yöneltilen eleştirilerin hiçbiri doğruyu yansıtmıyor. Ülkenin sorunlarının çözümü için milletin önüne doğru ve ikna edici çözümler koyamayanlar, yani gerçek manada siyaset yapamayanlar şahsımı hedef alarak sorumluluktan kaçmaya çalışıyorlar. Varsa yoksa Erdoğan aşağı, Erdoğan yukarı. Erdoğan aşağı, Erdoğan yukarı. Ya, seçimlere ben girmeyeceğim ki. Değerli kardeşlerim, bu seçime ben girmeyeceğim. Siyasi partiler girecek. Benimle alıp veremediğiniz nedir?” diyen Erdoğan, “İnanıyorum ki önümüzdeki 1 Kasım istikrar mı istikrarsızlık mı? Bunun seçimi olacaktır.” dedi.

‘SEÇİM HÜKÜMETİNDE YER ALMAKTAN NİÇİN KAÇIYORSUNUZ?’

Erdoğan, “Bu ülkede milletin iradesine saygı konusunda kardeşinizden daha ileride kimse yoktur. Bunu biliniz.” diye konuştu. “Seçimlerin yenilenmesinin faturasını şahsıma çıkartanlar kendi kabahatlerini gizlemenin peşindeler. Bir kez daha söylüyorum; Meclis’te güven oyu alacak çoğunluğa sahip bir hükümet kurulmuş da ben mi buna engel oldum? Zaten böyle bir yetkim, böyle bir imkanım da yok.” diyen Erdoğan, “Bunların sadece milletin iradesine değil, anayasaya da saygıları yok. Haydi koalisyon şartlarında anlaşamadınız. Hükümet kuramadınız. Seçim hükümetinde yer almaktan niçin kaçıyorsunuz?” şeklinde konuştu.

‘BU MİLLETİN KARŞISINDA DÜRÜST OLACAKSINIZ’

Milletin 1 Kasım’da koalisyon hükümetini kurulmasına imkan tanımayanlardan hesap soracağını iddia eden Erdoğan, “Bu millet asla dayatmaya, alavere dalavereye gelmez. Bu milletin karşısında dürüst olacaksınız, harbi olacaksınız. Parti içi mücadele yöntemlerini tüm Türkiye’ye teşmil etmeye çalışanlar bu sinsiliklerin cevabını milletimizden alacaklardır. Delikanlıca hükümette yer alıp ülke ve millet için hazırladığı projeleri hayata geçirme iradesini ve cesaretini gösteremeyenlerin millete söyleyecek sözü yok demektir.” dedi.

‘PARLAMENTO, BU İŞİ ÇÖZEMEMİŞTİR’

1 Kasım’da tüm adaylara başarılar dileyen Erdoğan, “Milletimiz 1 Kasım’da bir kez daha sözünü söyleyecek ve bu mesele inşallah hal yoluna girecektir. Çünkü parlamento bu işi çözememiştir. Öyleyse merci millettir, millet çözecektir bunu.” ifadelerini kullandı. Erdoğan, "7 Haziran seçimlerinin ortaya çıkardığı sıkıntıları, 1 Kasım seçiminin ortadan kaldıracağını düşünüyorum." dedi.

‘ŞAHSIMIN SAVAŞ İSTEDİĞİ İDDİALARINA İNANANLARIN AKIL SAĞLIĞINDAN ŞÜPHE EDERİM’

“Bunlara bakarsanız savaş isteyen devlet, hükümet ve şahsım. Öyle mi? Açık söylüyorum; bu iddiaya inananların akıl sağlığından ben şüphe ederim. Bu iftiraya destek veren yerli ve yabancı medya kuruluşları dökülen her damla kanın, gözlerden süzülen her damla yaşın vebaline ortaktır. Batı, dikkat edin şahsıma acımasızca saldırıyor. Niye? Çünkü güçlü bir Türkiye istemiyorlar.” diyen Erdoğan, “Türkiye’deki bölücü terör örgütüne gösterdikleri yaklaşımı Avrupa’daki herhangi bir yerde, o ülkede faaliyet gösteren terör örgütüne karşı ortaya koymaya çalışanların inanın başına gelmedik kalmaz. Medya kuruluşu ise kapısına kilit vurulur, sivil toplum örgütünün faaliyetine derhal son verilir, yazarsa kendini önce mahkemede sonra cezaevinde bulur. Türkiye, bu bakımdan özgürlük sınırlarının gerçekten çok geniş olduğu bir ülke.” diye konuştu.