Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gelişmelerin Türkiye’nin 2023 yılında enerji tüketiminin bugünkünden iki kat daha fazla olacağını gösterdiğini söyledi. Erdoğan, bunun için 120 milyar dolarlık yeni enerji yatırımına ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Recep Tayyip Erdoğan, Kırşehir’in Mucur ilçesinde Polat Enerji tarafından yaptırılan Geycek Rüzgar Enerji Santrali’nin açılış törenine katıldı.
Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile Gençlik, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç, tören alanında Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat tarafından karşılandı.
Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin en büyük rüzgar enerji santralinin yapılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, bir ülkede enerji tüketimi ile refah düzeyi arasında bir bağ olduğunu belirtti. Enerjide dışa bağımlılığı azaltmanın, hem stratejik açıdan hem de cari açığın azaltılması bakamından hayati öneme sahip olduğunu kaydeden Erdoğan, “Hangi kaynağa dayanırsa dayansın, devreye giren her enerji tesisi bizim için altın kıymetinde. Bununla birlikte doğalgaz ve petrol yerine; mümkün olduğu kadar kömüre dayalı termik santraller, hidroelektrik, rüzgar, güneş ve jeotermal kaynakları ikama etmenin çabası içindeyiz. Siz bakmayın Batı’daki çevreci akımların sürekli kömürü, nükleer enerjiyi kötülediklerine. Bugün Almanya, Amerika gibi gelişmiş ülkelerin tamamında birinci sıradaki enerji kaynağının hala kömür olduğunu görürsünüz. Aynı şekilde nükleer enerjiyi en çok kullananlar da yine gelişmiş ülkelerdir. Çin’de neredeyse her hafta yeni bir kömür santrali devreye alınıyor. Sıra Türkiye’ye gelince herkesin çevrecilik damarı kabarıyor. Aslında burada dert çevrecilik hassasiyeti sergilemek değil; Türkiye’nin gelişmesini büyümesini, kalkınmasını engellemek. Açık söylüyorum; en büyük çevreci biziz. Şurada son 12 yılda bu alanda ortaya konan performansı hiçbir dönemde hiçbir iktidar ortaya koyamamıştır.” dedi.

Sinop ve Akkuyu’da nükleer santral çalışmalarının sürdüğünü hatırlatan Erdoğan, “Elbette tahrip etmeden, çevreyi bozmadan, çevrenin bize Allah’ın bir emaneti olduğunu unutmadan bunu yapacağız. Ne çevreciliğin kalkınmamızı engellemek için bir silah gibi kullanılmasına izin vereceğiz, ne de tabiatın felaketi pahasına bir kalkınmacılık anlayışına geçit vereceğiz.” diye konuştu.

Her alanda olduğu gibi enerji yatırımlarında da önceliği özel sektöre verdiklerini kaydeden Erdoğan, “Özel sektörün kurulu enerji gücümüzdeki payı şöyle geçmişe bakarak, 12 önce yüzde 32 iken, bugün bu oran nereye ulaştı biliyor musunuz? Yüzde 72. Artış sürüyor. Özel sektörümüzü bu alanda yatırım yapmaya teşvik ediyoruz, yine edeceğiz. Yenilenebilir enerji yatırımları için çok daha özendirici teşvikler veriyoruz. Açılışı yaptığımız bu santral, yenilebilir enerji yatırımları konusunda önemli ve örnek bir tesis.” ifadelerini kullandı.

“Bu ülkede faiz ödemesine giden her fazla kuruş, milletin hakkının gasbıdır.” diyen Erdoğan, “Çünkü faize gitmeyen o para, ister kamuda olsun, ister özel sektör olsun nereye gidecek söyleyeyim. Bu kaynak aynen burada olduğu gibi yatırıma, üretime istihdama dönüşecek. Diyorlar ki; ‘Yatırım notumuz zarar görür.’ Eğer işimiz Batı’daki derecelendirme kuruluşlarına ekonomik analiz yapan çevrelere kalsa, bize yağmurlu havada bir bardak su vermezler. Bunu böyle biliniz. Ekonomik potansiyeli bizimle mukayese bile edilemeyecek ülkeler allanıp pullanırken, Türkiye sürekli riskli gösteriliyor. Hatta son ekonomik kriz sonrası yerle yeksan olmuş kimi ülkeler hala bizim üzerimizde tutuluyor, bizden güçlü gösteriliyor. Hepsi yalan. Bizim bunların hiçbirine eyvallahımız olmadı, olmayacak. Biz bugüne kadar onlara rağmen yatırım, çektik, büyüdük, güçlendik ama bunu kendi içimizdeki bir takım kurumlarımıza hala anlatamadık. Faiz oranı, enflasyon öngörüsünün neredeyse iki katı. Böyle bir çarpıklık olabilir mi?” şeklinde konuştu.