Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Başbakan olduğu dönemde sosyal medyada yazdığı mesajında eşcinsel olduğu imasında bulunduğu gerekçesiyle tazminat davası açılan ve LGBTİ aktivisti olduğu belirtilen sanık, 10 bin lira tazminata mahkum edildi. Sanık aynı ifadeleri nedeniyle daha önce de 2 ay 15 günlük hapis cezası karşılığında bin 500 lira adli para cezasına çarptırılmıştı.

LGBTİ aktivisti olduğu belirtilen Levent Pişkin, attığı bir twit nedeniyle Erdoğan’a hakaret gerekçesiyle yargılandı. 2,5 ay hapse mahkum edilen Pişkin’in cezası para cezasına çevrildi. Bu ceza üzerine Pişkin’e destek için yapılan eylemde aynı hakaret gerekçesiyle bu kez 50 bin liralık tazminat davası açıldı.

İstanbul 14. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Erdoğan adına avukatı Ferah Yıldız ile Levent Pişkin ve avukatı katıldı.

Delillerin toplanmış olduğunu belirten mahkeme, sözlü yargılamaya geçti ve tarafları dinledi. Erdoğan’ın avukatı Ferah Yıldız, olayın bu kadar duyulması ve basına yansımasının Pişkin’in ceza aldığı önceki davayla ilgili basın açıklaması ve internetten yaptığı yazışmalardan kaynaklandığını savundu. Ceza davasında verilen para cezasının miktarının az olması nedeniyle Erdoğan’ın manevi şahsiyetine başka saldırıların da olduğunu ifade eden Yıldız, müvekkilinin kişilik haklarının zarar gördüğünü söyledi. Bu tazminat davasının ceza davası ile bağlantılı olarak açıldığını ifade eden Yıldız, “Davalının ceza davasından sonraki eylemleri de söz konusudur. Bu nedenle davamızın kabulüne karar verilmesini talep ederiz.” dedi.

Levent Pişkin’in avukatı Topa Pekin, önceki dava yönünden kesinleşmiş bir ceza kararı bulunmadığını, hükmün açıklanmasının geri bırakıldığını belirtti. Yargıtay genel kurulu kararlarından da görüleceği gibi ceza davasındaki bu kararın hukuk mahkemesini bağlamadığını ifade eden Pekin, olayın bu kadar büyümesine Erdoğan’ın Twitter üzerinden yazılan bir cümleye tahammül edememesinin ve müvekkili hakkında şikayetçi olmasının kaynaklandığını savundu.
Siyasi kişilerin eleştiri ve hicivlere karşı daha hoşgörülü olmak ve katlanmak durumunda olduğunu belirten Pekin, bu yönde AİHM kararı bulunduğunu hatırlattı.

Müvekkilinin söz konusu ifadeyi hakaret amacıyla kullanmadığını öne süren Pekin, “Erdoğan konuşmasında Alevi olmadığı halde kendisinin dört dörtlük Alevi olduğunu söylemiştir. Müvekkilim de bunun üzerine eşcinsellerle ilgili de böyle bir beyanda bulunamayacağını belirtmek için internet ortamında böyle bir cümle kurmuştur. Davacıya eşcinsel imasında bulunmamıştır. Bu nedenle davanın reddedilmesini talep ederiz.” dedi.

İfadelerin ardından kararını açıklayan mahkeme, davanın kısmen kabulüne karar verdi. Pişkin’i 10 bin lira tazminat ödemeye mahkum etti.

Levent Pişkin, Başbakan Erdoğan’ın “Alevilik Hz. Ali’yi sevmekse ben dört dörtlük bir Alevi’yim” açıklaması üzerine Twitter’dan dava konusu hakaret içerdiği belirtilen paylaşımı yazmıştı. Erdoğan, Pişkin hakkında hakaret suçundan şikayetçi olmuştu. Erdoğan’ın açtığı dava sonucunda Pişkin, yazılı iletiyle hakaret suçundan 2 ay 15 gün karşılığı bin 500 lira para cezasına çarptırılmıştı.