ABD Adana Konsolosluğu Siyasi ve Ekonomik İşler Müdürü Saxton Ruiz, Gaziantep'te sosyal medya hesabı Facebook'tan o dönem başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle 1 yıl 11 ay 10 gün hapis cezasına çarptırılan Yaşar Elma'yı ziyaret etti.

Yerel gazeteci Elma, geçtiğimiz yıl Temmuz ayında, Osman Pamukoğlu'na ait bir sayfada bulunan paylaşımı beğenmiş, paylaşımda yer alan 'kalpazan' ifadesinden dolayı Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldükten sonra hakkında 'kamu davası' açılmıştı. Gaziantep 19'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın sonunda gazeteci Elma'ya hakaret suçu işlediği gerekçesiyle 2 yıl 4 ay hapis cezası verildi. Uygulanan indirimle birlikte ceza 1 yıl 11 ay 10 güne çekilmişti. Elma'nın gerekçeli kararı da açıklandı.

Dava süreci ile ilgili olarak ABD Adana Konsolosluğu Siyasi ve Ekonomik İşler Müdürü Saxton Ruiz, gazeteci Elma ile avukatı Dilber Demirel'i ziyaret etti. Ziyaretle ilgili konuşan Avukat Demirel, "Buraya konu için bilgi almaya geldiler. Türkiye'de basın hürriyetine ilişkin araştırma yaptıklarını, konu hakkında gazetelerde çıkan manşetlerin doğru olup olmadığını öğrenmek istediler. Biz de kendilerine gereken bilgileri verdik. Dosyanın gerekçeli kararı da dün yazıldı. Kendilerine bu kararın doğru olmadığını, sadece paylaşımın paylaşımından verildiğini beyan ettik. Kendileri yapacakları araştırma neticesinde Türkiye'deki mağdur tüm gazetecilerle görüşmek istediklerini söylediler." dedi. Demirel, davanın gerekçeli kararına da itirazda bulunduklarını kaydetti.

Elma da Ruiz'i basın özgürlüğü konusunda bilgilendirdiklerini ifade ederek, "Davanın süreç aşamasını sordular. Avukatımız da gerekli açıklamaları yaptı. Tepkileri, bu kararın nasıl çıktığına dair merak konusu." şeklinde konuştu.