İzmir’de geçen yıl düzenlenen Berkin Elvan'ı anma etkinliğinde dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettikleri iddia edilen KESK ve DİSK temsilcisi üç kişinin yargılanmasına başlandı. DİSK ve KESK temsilcileri Memiş Sarı, Abdullah Tunalı ve Ali Rıza Turan, İzmir 39. Asliye Ceza Mahkemesi'nde tutuksuz yargılanıyor. Üç sanık hakkında, 3'er yıla kadar hapis cezası isteniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, avukatı Ali Özkaya aracılığıyla davaya müdahil olduğu öğrenildi.

11 Mart 2014'te Konak Meydanı'ndaki etkinlikte Erdoğan'a hareket ettikleri iddiasıyla DİSK Ege Bölge Temsilcisi Sarı, KESK eski Dönem Sözcüsü Tunalı ve Genel-İş 3 No'lu Şube Başkanı Duran hakkında, kamu görevlisine hakaretten dava açıldı. Duruşmaya, tutuksuz yargılanan üç sanık ve avukatları Ercan Demir katıldı. Sanıklardan Memiş Sarı, anma etkinliğinde basınçlı su ve gazla polis şiddeti altında kaldıklarını, buna rağmen anmayı yaptıklarını söyledi. Etkinlikten sonra 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet, görev başındaki memura mukavemet suçlamasıyla soruşturma açıldığını ancak kovuşturmaya gerek olmadığı kararı çıktığını belirten Sarı, "Tam bir yıl sonra, o dönem suç isnadı olarak dosyada olmayan, bu dönemin moda suçu karşımıza çıktı. Kamu görevlisine hakaret suçu işlediğimiz, mağdurun ise Recep Tayyip Erdoğan olduğunu burada öğrendim. Sendika olarak Elvan'ın ölümünü anmak için basın açıklaması yapmak istedik. Yaklaşık 3-4 bin kişi vardı. Basın açıklamasına başlamadan polis, TOMA'larla su ve gaz sıkmaya başladı. Grupta bulunanlar, slogan ve taş atmaya başladı. Milletvekilleri ve diğer sanıklarla birlikte Emniyet müdür yardımcısının yanına gidip olayların durmasını sağladık. Daha sonra da basın açıklamasını yaptık. Ben, suça konu olan sloganları atmadım ve attırmadım. Açıklamada sadece siyasi içeriği olan, herhangi bir hakaret bulunmayan sözler söyledim. Bütün bu olaylar, polislerin gaz ve su sıkmasından sonra meydana gelmiştir. Suçlamaları kabul etmiyorum." dedi. Diğer iki sanık da aynı yönde ifade verip suçlamaları kabul etmedi. Av. Demir ise bir yıl önce yapılan soruşturmada o dönemin başbakanına hakaretle ilgili herhangi bir soru sorulmadığını söyledi. Demir, "Aradan geçen bir yıl süreden sonra, Cumhurbaşkanı'na hakaret davalarının popüler hal almasından sonra geriye dönük olarak bu dava açıldı. Dosyada, müvekkilerimin suç işlediğine dair bir delil de yok." dedi.

MİLLETVEKİLLERİ DESTEK İÇİN ADLİYEDE

Yargılanan sendikacılara destek olmak için CHP İzmir milletvekilleri Alaattin Yüksel ve Musa Çam, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve bazı STK temsilcileri adliyeye geldi. Adliye önünde basın açıklaması yapan grup, "Susmayacağız" pankartı açtı ve, "Susma, sustukça sıra sana gelecek", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları attı. Sendika yöneticileri ve STK temsilcileri, sürece dair tepkilerini dile getirdi. Basın açıklaması yapan KESK Dönem Sözcüsü Ümit Akıncı, toplumsal muhalefetin baskı yolu ile susturulmaya çalışıldığını savundu. Akıncı, "Bizler yaptıklarımızda zerre kadar suç unsuru olmadığını biliyoruz. Sadece üç arkadaşımız değil, binlerle birlikte hepimiz oradaydık. Bu mesnetsiz iddialar bizleri yıldırmayacak. Dün nasıl emek ve demokrasiden yana, barıştan yana olduysak, bugün de aynı noktadayız ve yarın da emeği, demokrasiyi, barışı savunmaya devam edeceğiz." dedi.

Duruşma, karar için 2015 Temmuz ayına ertelendi.