Sosyal paylaşım sitesinden Cumhurbaşkanı RecepTayyip Erdoğan’a hakaret suçlamasıyla hakkında dava açılan manken Merve Büyüksaraç, rahatsızlığı gerekçesiyle duruşmaya katılmadı. Avukatı, Büyüksaraç’ın paylaşımlarının AİHM içtihatlarına göre eleştiri kapsamında olduğunu savundu.

İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya şikayetçi Erdoğan ve sanık Büyüksaraç katılmadı. Mahkemenin hakimi Metin Özçelik, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve polislerin reddi hakim taleplerini kabul ettiği için tutuklanmıştı. Bu nedenle mahkemeye İstanbul 35. Asliye Ceza Mahkemesi’nin hakimi geçici olarak çıktı.

Büyüksaraç’ın avukatı İsmail Emre Telci, müvekkilinin rahatsız olduğunu belirterek doktor raporunu mahkemeye sundu. Erdoğan’ın avukatı Ferah Yıldız, şikayetlerinin devam ettiğini, suçtan zarar görme ihtimali nedeniyle katılma talebinde bulunduklarını söyledi. Hakaret kastının bulunduğunu savunan Yıldız, sanığın sosyal medya hesaplarında bunun devam ettiğini kaydetti.

Mahkeme, Erdoğan’ın davaya katılma talebini kabul etti. Sanık Büyüksaraç’ın duruşmaya gelmeme mazeretini de kabul eden mahkeme, duruşmayı erteledi.

Büyüksaraç’ın avukatı Telci, müvekkilinin yaptığı paylaşımların çoğunun kendisine ait olmadığını, bu paylaşımların hakaret kapsamında olmadığını ifade etti. Telci, söz konusu paylaşımların AİHM içtihatlarına göre eleştiri kapsamında kaldığını savundu.

İstiklal Marşı’ndan uyarlanan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaretler içerdiği belirtilen bir şiiri İnstagram hesabından paylaştığı gerekçesiyle dava açılmıştı. Büyüksaraç savcılık ifadesinde, “Ben İnstagram hesabımdan paylaşmış olduğum yazıları tam olarak hatırlayamamakla beraber Twitter ve diğer sosyal linkler ile Uykusuz isimli karikatür dergisinden alıntı yapmış olabilirim. Ustanın şiiri isimli şiirin uyarlamasını ben yapmadım. Bana komik geldiği için paylaştım. Ayrıca o tarihte Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret kastım yoktur.” demişti. Bir arkadaşının bu tür paylaşımlar yüzünden adli işlemle karşılaştığı için kendisini uyarması üzerine sildiğini kaydeden Büyüksaraç, ne zaman sildiğini de hatırlamadığını ifade etmişti.