Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, birilerinin cumhurbaşkanı anayasadaki yerine çekilmeli ifadeler kullandığını belirterek kimsenin talimatına ihtiyacı olmadığını söyledi. Hükümetin bir an önce kurulması gerektiğini ifade eden Erdoğan, oyun bozanlık eden partiler ve siyasetçilerin bunun hesabını millete vereceğini kaydetti. Erdoğan, Türkiyeyi hükümet kurulamayan bir ülke durumuna düşürmenin vebalinin ağır olacağını ifade etti.

Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) 22. Olağan Genel Kurulu'na katıldı. İhracatta dereceye giren iş adamlarına plaket veren Erdoğan, bu yılın ilk çeyreğinde ihracatta yaşanan daralmanın küresel konjoktürden kaynaklandığını savundu. Erdoğan, “Küresel krizin dünya ticaretinde yol açtığı daralmayla karşılaştırdığımızda biz yine de iyi bir durumdayız. Ülkemizin dünya ihracatındaki payı artmaya devam ediyor. Yaşanan bu daralmanın da geçici olduğuna yürekten inanıyorum. Bir yandan ihracatçılarımızın daha çok gayret göstermesiyle diğer yandan devletin desteğiyle kısa sürede yeniden arzu ettiğimiz büyüme rakamlarına ulaşacağımıza inanıyorum.” dedi.

Hükümetin bir an önce kurulması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, “Bugün ise bir yandan küresel ekonomideki gelişmelerden, bir yandan da ülkemizdeki siyasi gelişmelerden kaynaklanan farklı bir durumla karşı karşıyayız. Her iki konuda da kısa sürede olumlu gelişmeler yaşanacağına ve yeniden arzu ettiğimiz büyüme ve ihracat performansımıza ulaşacağımıza yürekten inanıyorum. Bu ülkenin değil gerilemeye durmaya dahi tahammülü yok. Etrafı adeta ateş çemberi içinde olan Türkiye'nin hem kendisinin bundan zarar görmemesi hem de kardeşlerine yardım elini uzatması ve güçlü olması şart. Bunun için de seçim sonrasının geçiş dönemini süratle tamamlayıp Türkiye'nin yönünü yeniden geleceğe çevirmek mecburiyetindeyiz." diye konuştu.

Seçimlerde 12.5 yıldır devam eden tek parti hükümetleri döneminin devamına imkan vermeyecek bir sonuç çıktığını hatırlatan Erdoğan, “Mevcut şartlarda Türkiye’nin bir koalisyon hükümetiyle yönetilmesi şu anda kaçınılmaz bir hal. Mecliste 4 partinin temsil edildiği bu yeni dönemde temennimiz yeni hükümetin bir an önce kurulması. Koalisyon hükümetinin en kısa zamanda kurulamasını temenni ediyorum ve kimsenin egolarına mahkûm olmaması gerekir. Eğer egolar öne geçerse o zaman bu süreç uzayacaktır. O zaman da cumhurbaşkanı olarak üzerimize düşen görev siyasetçiler bu işi çözemiyorsa millet bu işi çözecek tek mercidir.” şeklinde konuştu.

Ekonominin mevcut durumda seçim sonuçlarını hazmetmiş ve bir koalisyon hükümetine kendini hazırlamış göründüğünü söyleyen Erdoğan, “Hükümet kurma sürecinin uzaması veya hükümet kurulamaması durumunda da ekonomimizin dinamiklerinin buna dayanabilecek dirayete sahip olduğuna ben inanıyorum. Ama partilerimize ve genel başkanlara düşen görev ülkenin milletin ve bilhassa ekonominin sabrını çok zorlamadan sorumluluklarının bilinci içinde hareket etmektir. Türkiye ortak bir dil, ortak hedefler ve ortak akıl çerçevesinde kurulmuş bir koalisyonla istikrar ve güven iklimini yeniden tahkim edebilir.” ifadelerini kullandı.

Müşterekleri değil, farklılıkları öne çıkararak oyun bozanlık eden partilerin ve siyasetçilerin bunun hesabını millete vereceğini kaydeden Erdoğan, “Kimsenin seçimlerin ortaya çıkardığı tablodaki konumunu millete karşı sorumluluk üstlenmek yerine sistemi kilitlemek için kullanmaya hakkı yoktur. Türkiyeyi hükümet kurulamayan bir ülke durumuna düşürmenin vebali ağırdır. Cumhurbaşkanı olarak bu süreçte ben milletimin arzusu ve beklentisi doğrultusunda yeni hükümetin bir an önce kurulmasını teşvik edeceğim.” şeklinde konuştu.

Erdoğan, “Şunu da söyleyim birileri ikide bir çıkıp 'Cumhurbaşkanı anayasadaki yerine çekilmelidir' gibi ifadeler kullanıyor. Ben anayasadaki yerimi gayet iyi biliyorum. Siyasette ömrümün 40 yılı anayasayla hareket ederek ve anayasanın verdiği yükümlülükleri bulunduğum her makamda kullanarak geçti. Şu anda da yine cumhurbaşkanı olarak anayasanın bana verdiği görev, yetki neyse bu yetkiyi gayet iyi kullanmasını bilirim. Bunun için de birilerinin talimatına ihtiyacım yok.” dedi.