Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 2008 yılında milli maç nedeniyle Erivan'a yaptığı ziyareti eleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 2008 yılında tam aksi yönde görüş bildirdiği ortaya çıktı.

Erdoğan, 4 Eylül 2008 tarihinde Şam'da yaptığı açıklamada, "Ben de bu milli maça gidişi olumlu buluyorum. Özellikle de burada bir milli maçın siyasete edilmemesi noktasında bu davetin geri çevrilmesi böyle bir süreci başlatabilirdi. Dolayısıyla Cumhurbaşkanımızın bu kararı, böyle bir sürecin başlamasını engellemiştir. Çünkü spor ayrı bir olay. Siyaset ayrı bir olay.” demişti. Erdoğan, Şam ziyareti öncesi İstanbul'da da benzer açıklamalar yapmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki yemekte tarihçileri ağırladı. Derin Tarih Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Armağan, yemekte Erdoğan'ın Abdullah Gül’ün Erivan ziyaretini eleştirdiğini açıkladı.

2008 yılında başbakan olan Erdoğan, Şam'da kaldığı Sheraton Oteli'ne gelişinde basın mensuplarının sorularını cevaplamış ve Cumhurbaşkanı Gül'ün milli maçı izlemek için Ermenistan'a gitmesini olumlu bulduğunu belirtmişti. Milli maça davetin reddedilmesinin, milli maçın siyasete alet edilmesi yönünde bir süreci başlatabileceğini vurgulayan Erdoğan, "Dolayısıyla Cumhurbaşkanımızın bu kararı böyle bir sürecin başlamasını engellemiştir. Çünkü spor ayrı bir olay, siyaset ayrı bir olay. Tabii ki orada maç arası maç sonrası bu tür şeyler de aralarında görüşülecektir. Yani biz kendimize inanıyorsak, düşüncelerimize inanıyorsak yaptığımız siyasete inanıyorsak bu tür buluşmalardan bu tür masadan kaçmamızın hiçbir anlamı yok diye düşünüyorum." demişti.

Erdoğan, Şam ziyareti öncesi İstanbul'da AK Parti Güngören İlçe Kongresi'nde de bir açıklama yapmış ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ermenistan ziyareti ile ilgili söylediklerine tepki göstererek, "Sayın Baykal'ın, cumhurbaşkanımıza yönelik, 'gitsin soykırım anıtına çelenk koysun' ifadesi çok çirkin. Cumhurbaşkanımız nereye çelenk koyup koymayacağını Baykal'dan daha iyi bilir." diye konuşmuştu.