Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de yüksek faizden rant elde eden tefecilerin olduğunu ileri sürdü. Erdoğan, “Kaos ortamından, gerilimden, belirsizlikten rant sağlayanlar vardı. Onlar rahatsız oldular. Gençlerin canından, şehitlerin kanından rant sağlayanlar vardı, huzur ortamından onlar da rahatsız oldular.” dedi.

Recep Tayyip Erdoğan, Ziraat Katılım Bankası'nın açılış törenine katıldı. Açılışta, Ziraat Bankası’nın faaliyetleri ve faiz oranlarından bahseden Erdoğan, “Bankamız, Anadolu ve Trakya’nın her köşesinde Ortadoğu’dan Balkanlar’a, Kuzey Avrupa’dan Orta Asya’ya kadar geniş bir coğrafyada Türkiye’nin yüzü ve gücü olarak faaliyet gösteriyor. Türkiye’deki huzur, istikrar ve güven ortamı 78 milyon vatandaşımızın geleceğe ilişkin umutlarını artırmıştır. Ancak bazıları bu ortamdan çok ciddi şekilde rahatsız oluyor. Bu ülkede yüksek faizden rant elde eden tefeciler var. Rant elde edenler var. Onlar rahatsız oldular. Kaos ortamından, gerilimden, belirsizlikten rant sağlayanlar vardı. Onlar rahatsız oldular. Gençlerin canından, şehitlerin kanından rant sağlayanlar vardı, huzur ortamından onlar da rahatsız oldular.” diye konuştu.

Gezi olaylarını hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti: “Yeni Türkiye, halkımızın ümidi olurken, bazılarının da kabusu haline geldi. Allah vermesin, Türkiye’yi düşman işgal etse önce bu ülkenin milli kurumlarına, stratejik kuruluşlarına adeta saldırır hale geldiler. Meslek edindiler bu durumu adeta. Milli İstihbarat Teşkilatımıza (MİT), milli bankalarımıza milli projelerimize saldırdılar. Gezi olaylarında ekonomiyi durdurma çağrısı yaptılar.”

‘BİZİ MURSİ’NİN AKIBETİ İLE TEHDİT EDEN GAZETE...’

‘Paralel’ ifadelerini sürdüren Erdoğan, “17-25 Aralık darbe sürecinde hedef aldığı kurumlardan biri de kamu bankalarımızdı. Bilhassa ziraat bankamıza olmadık iftiralar, çamurlar attılar. Aynı şekilde Halk Bankası’na çamurlar attılar. Bugün bizi Mursi’nin akıbeti ile tehdit eden gazete geçen yıl da Ziraat Bankası New York Şubesi’ni itibarsız hale getirmeye çalışıyordu. Olağan bir denetimi Amerika’dan ‘Ziraat Bankası’na büyük darbe’ manşetleri ile ve adeta sevinçle verdiler. Gafleti tembihle cehaleti talimle çözebilirsiniz ancak ihanetin ilacı yoktur. Maalesef bunlar böyle acınası durum içerisine girdiler. Hamdolsun milletimiz bunların gerçek yüzünü görüyor, bunların yalanlarına da asla itibar etmiyor. Onlar saldırdıkça milletimiz daha güçlü sahip çıktı. Eski Türkiye artıklarının eski Türkiye artıklarının saldırılarına rağmen Ziraat bankamız millete hizmet yolunda kararlılıkla yürüyorlar.” şeklinde konuştu.

Ziraat Bankası Katılım Müdürü ile konuştuğunu söyleyen Erdoğan, “Katılım’ın Genel Müdürü ile ona da söyledim; ‘artık şu çalışmayı da bir an önce yapmak lazım; bence Ziraat tekafülü de kursun. Bu adımı da atmasında büyük fayda var. Çünkü bu alanda ilk Ziraat Bankası’nın olması veya Ziraat Katılım’ın olması anlamlıdır. Ziraat finans grubu ile çalışanların kısa sürede tamamlanacağına inanıyorum. Ziraat tarihi bir adım atıyor, tabi bunu süratle Halk Katılım’ın Vakıf Katılım’ın devam ettirilmesi ve bitirilmesi gerekiyor. Yani 3 kamu bankasının bu alanda yer alması gerekiyor. Bugün faizsiz alanda da hizmet verecek olan Ziraat Katılım Bankamızın açılış törenini yapıyoruz. İstanbul’un finans merkezi olabilmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Londra faizsiz bankacılığın merkezi konumunda. Niçin Londra olsun da İstanbul olmasın.” dedi.

Katılım bankacılığının önemine vurgu yapan Erdoğan, “Katılım bankacılığının sektörde halen yüzde 5 düzeyinde olan katılım payını 2023 yılında yüzde 15, hatta yüzde 20’ye çıkarmalıyız. Belki daha ileri. Ben bu alanda gerçekten sektörün içinde olanlara güveniyorum. Ziraat Bankası’nın finans sektöründe üstlendiği öncü rol sebebiyle katılım bankacılığı alanında da başarılı olacağına yürekten inanıyorum.” diye konuştu.