Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği Parlamentosu'nun Ermeni kararına tepki göstererek, "Ya siz bunları görmüyor musunuz vicdansızlar? Nasıl oluyor da bu açıklamaları yapıyorsunuz?" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmit’te ‘Bilim Merkezi ve Toplu Açılış Töreni’ne katıldı. Seka Park’taki törende konuşan Erdoğan, Avrupa Birliği Parlamentosu'nun Ermeni kararına tepki gösterdi. Erdoğan, bu konuda şunları kaydetti: "Geçen hafta bir durumla karşı karşı kaldık. AP’de 1915 Ermeni tehcirinin 100. yılını bahane ederek, yeniden ve daha güçlü bir şekilde ülkemize saldırmaya, milletimizi karalamaya başladılar. Papa böyle bir ithamda da bulundu. Gerçi hemen cevabını verdik. Şimdi yaptıkları yanlışı düzeltmeye çalışıyorlar. Daha Papa yaptığı yanlışı düzeltmeden, bu defa Avrupa Parlamentosu benzer bir hezeyanı sergiledi. Avrupa ülkelerinin bir kısmı da benzer hezeyanlara eskiden beri şahit oluyoruz. Avrupa Birliği Parlamentosu böyle bir karar alsa ne yazar, almasa ne yazar. Hatırlarsanız Kazakistan’a giderken ne söyledim. Bir kulağımızdan girer, öbür kulağımızdan çıkar. Olay budur. Buradan tüm dünyaya bilhassa da Ermenilere seslenmek istiyorum. Bu meseleyi tarihi temelinden tamamen kopartarak, siyasallaştırmak en çok Ermenilere zarar verir. Biz bu kararları alanların, bu yönde beyanlarda bulunanların asıl amaçlarının Ermenilerin hakkını, hukukunu korumak olmadığını gayet iyi biliyoruz. Yahu Ermeniler yakın uzaktan alakası olmayanların bu açıklama haddine mi? Nereden çıkıyor? Şu anda benim ülkemde 40 bini yaklaşık resmi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Ermeni var. Ülkemde misafir ettiğimiz Ermeniler var. Biz onlara zulmettik mi? Biz onlara ev sahipliğini yapıyor muyuz? Ya siz bunları görmüyor musunuz vicdansızlar? Nasıl oluyor da bu açıklamaları yapıyorsunuz? Nasıl oluyor da bunu yapıyorsunuz? Bununla biz zarar etmeyiz, biz insanı ve vicdani görevimizi yapıyoruz. Ermenistan yöneticileriyle konuşmaya görüşmeye daima hazırız. Ama önce Karabağ sorunu hallolacak."

Erdoğan, Avrupa Birliği Parlamentosu'nun kararıyla ilişkin açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a isim vermeden yüklendi. Erdoğan, tepkisini şöyle dile getirdi: "7 Haziran öncesi ve sonrası terör örgütü güdümünde siyaset yapan bir partinin genel başkanı çıkmış, bu mesnetsiz Ermeni iddialarına iftiralarla sahip çıkıyor. Kendisi bir dönem sokak vandalları, şehir eşkiyalarının sözcülüğünü yapıyordu. Şimdi de Vatikan’ın sözcülüğüne soyunmuş. Biz Ermeni Diasparosu’na sesleniyoruz. O buradan kendine vazife çıkarıyor, cevap veriyor. Bunlar kendi vatanlarına, kendi milletlerine işte bu kadar yabancılar. Açık söylüyorum. Bunlar dürüst değil. Sözcülüğüne soyundukları o yalanların ne asıl sahiplerine ne de onlara bir faydası olmaz. Yalanlar, asılsız ithamlar üzerinde meşruiyet kazınılmaz. Şirin gözükmeye çalıştıklarınız da size sahip çıkmaz. İşte parlamento başkanımız, grup başkanlarını ortak bir bildiriyle Avrupa Birliği Parlamentosu’na cevap vermeye davet ediyor ve parlamentodaki 3 parti buna imzayı atıyor. Ama terör örgütünün temsilcisi konumunda olan parti buna imzayı atmıyor. Bunlar nasıl demokrat? Ben buradan Kürt kardeşlerime sesleniyorum. Hani bunlar Türkiye’nin partisiydi. Hani Türkiye’yi temsil ediyordu. Bu ucuz siyasete bu ülkenin prim vermemesi lazım. Önce silahtan umduklarını terör örgütünün katlettiği 10 binlerce masum insanın hesabını vermek zorundalar. Bunlar Diyarbakır’da 40 kişinin ölümüne neden oldukları 6-7 Ekim olaylarının hesabını vermek zorundalar. Ondan sonra demokrasi, özgürlük desinler. Aksi takdirde kendi meşrutiyetlerini sorgulanır hale getirirler."

Erdoğan, konuşmasının ardından Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne geçti.