Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ermeni katliamı iddialarıyla ilgili Ermenistan yönetimine seslendi. Erdoğan, “Ey Ermeni diasporası, ey Ermenistan yönetimi, gelin buyurun bizim arşivlerimiz, belgeler burada. Gerçeği burada arayalım. Ülkeleri dolaşıp oralara biraz da şöyle para yedirmek suretiyle, Türkiye'nin aleyhine yapacağınız kampanyalardan bir şey kazanamazsınız. Bunun nasıl yapıldığını biz çok iyi biliyoruz.” dedi.

Recep Tayyip Erdoğan, Kağıthane’deki Osmanlı Arşivi Sitesi'nde, ‘100. Yılında Dünya Savaşının Belgeleri’ konulu Dünya Arşiv Yöneticileri Kongre ve Sergisi'nin açılışına katıldı. 1. Dünya Savaşı’nın hala sona ermediğini söyleyen Erdoğan, “1. Dünya Savaşı’nın açtığı uzun parantez hâlâ kapanmış değil. Bu savaş özellikle sonunda bizim coğrafyamızı şekillendirenler halkların arasında koydukları bariyerlerle kalpleri ve ruhları da birbirinden ayırmayı hedefliyordu. Bölgemizde, coğrafyamızda ne kadar sorun varsa, akan ne kadar kan varsa hepsinin gerisinde 1. Dünya Savaşı ile tesis edilen düzenin gölgesini görüyoruz. Savaşın sonunda imzalanan anlaşmada sadece huzursuzluk, kargaşa, acı, gözyaşı ve zulüm getirdi. Bölgemizde ve dünyada bu dönemde kurulan kaosa dayalı düzen hâlâ işlemeye devam ediyor. Bu anlaşma neticesinde belirlenen sınırlar etnik, dini, mezhep temelli ayrılıkları sona erdirmek için değil, tam tersine büyütmek için çizilmişti.” diye konuştu.

‘TÜRKİYE BÖLGEDE VARLIK GÖSTERİNCE AYNI OYUN SAHNEYE KONDU’

Ortadoğu’daki savaşları işaret eden Erdoğan, “Ortadoğu’da hala süren fitnelerin en önemli kaynaklarından olan İngiliz ajanı Lawrence, ‘Bu savaş, Türklerin askeri gücüne değil, zihinlerine ve kalplerine karşı verilen bir savaştır’ diyor. Bize karşı savaşanlar zihnimiz ve kalbimiz oradan sökülmeden istedikleri düzeni kuramayacaklarını biliyorlardı. 2000’li yıllarda Türkiye yeniden bölgede varlık göstermeye başlayınca yine aynı oyun sahneye kondu. Biz Ortadoğu’ya, Balkanlar’a, Kafkasya’ya, Kuzey Afrika’ya asla onlar gibi bakmıyoruz. Bu coğrafyalar üzerinde her türlü oyunu oynayabileceği satranç tahtaları değildir. Biz buralardaki insanlara kardeş nazarıyla, en kötü ihtimalle de bir dost nazarıyla baktık. Bir kardeşin yapabileceği ne varsa onu yapmaya çalıştık. Kanı kanla, zulmü zulümle örtmeye çalışanlara karşı biz kendi tarihimizden, kendi kültürümüzden aldığımız güçle çalışmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye karşıtlığının sahneye konulmak istendiğini ileri süren Erdoğan, şöyle devam etti: “Birileri 2015 yılını Türkiye karşıtlığının, Türkiye düşmanlığının bayrağı haline dönüştürmek istiyor. Ermeni diasporası, dünyanın her yerinde soykırım iddialarına dayalı kampanyalarla Türkiye düşmanlığını geniş toplum kesimlerine aşılamaya çalışıyor. Dikkatinizi çekiyorum, bu kampanyaların amacı, tarihin bir döneminde Ermenilerin yaşadığı acıları canlı tutmaktan ziyade doğrudan ülkemize ve milletimize düşmanlık yapmaktır. Tarihin her döneminde olduğu gibi bu büyük savaş yıllarında da yaşanmış acılar, trajediler olabilir. Bundan sadece Ermeniler etkilenmiş değildir. Balkanlar'da, Kafkasya'da tarihin en büyük Müslüman katliamları bu dönemde yaşanmıştır. Anadolu’da Ermeniler’in gördüğü kadar Ermeniler’den zarar gören yüzbinlerce Müslüman vardır. Bunlar belgelerde kayıtlıdır. Bu mesele günlük siyasete hele hele uluslararası politikaya alet edilecek bir mesele değildir.”

Ermenistan yönetimine seslenen Erdoğan, “Ey Ermeni diasporası, ey Ermenistan yönetimi, gelin buyurun bizim arşivlerimiz, belgeler burada. Bizim şu anda yüz binlerce, milyonu aşmış tasnifi yapılmış belgemiz var. Senin ne kadar belgen var? Çıkar belgelerini, tarihçileri görevlendirelim, arşivcilerimizi görevlendirelim, siyaset bilimcilerini görevlendirelim, hatta hatta arkeologları, hukukçuları görevlendirelim. Gelsinler, bu belgeler üzerinde çalışsınlar, her şey ortada. Gerçeği burada arayalım. Ülkeleri dolaşıp oralara biraz da şöyle para yedirmek suretiyle, oralarda lobiler oluşturmak suretiyle, ahlaki olmayan yollara tevessül etmek suretiyle Türkiye'nin aleyhine yapacağınız kampanyalardan bir şey kazanamazsınız.” ifadelerini kullandı.

Türkiye aleyhinde kampanyaların yapıldığını iddia eden Erdoğan, “Bu konuda hepimize lazım olan gerçeğe, başka ülkelerin meclislerinde, senatolarında, Türkiye aleyhine kararlar çıkartarak, medyalarında yazılar yazdırtılarak, programlar yaptırılarak ulaşılamaz. Bunun nasıl yapıldığını biz çok iyi biliyoruz. Bu kampanyaların nasıl sürdürüldüğünü biz çok iyi biliyoruz. Biz bugüne kadar bu çağrılarımızın karşılığını bulamadık. Amaç gerçeği bulmak değil, oluşturulan algı üzerinden Türkiye'ye saldırmak, zarar vermek, başka bir şey yok. Hiç kimse kusura bakmasın, bizim bu konuda kimseye veremeyecek bir hesabımız yoktur. Biz sadece kendi milletimizin son 100 – 150 yıllık yaşadığı acıların peşine düşsek, Ermeni iddialarından katbekat daha fazla söyleyecek sözümüz, soracak hesabımız çıkar. Hiç kimse kusura bakmasın, bizim bu konuda veremeyecek bir hesabımız yoktur. Biz sadece milletimizin son 100-150 yılda yaşadığı acıların peşine düşsek Ermeni iddialarından kat be kat fazlası ortaya çıkar.” şeklinde konuştu.

Osmanlı arşivlerinin tasnif edildikçe daha fazla kaynağın ortaya çıkacağına işaret eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “İşte biz buralara bu yatırımları bunun için yapıyoruz. Son dönemde Osmanlıca’nın okullarımızda okutulmasına yönelik attığımız adım da bunlardan bir tanesidir. Osmanlıca iyi bilindiği taktirde bu belgeler çok daha fazlasıyla artarak devam edecek. Bu ülkenin cumhurbaşkanı olarak tarih ve arşiv araştırmaları konusundaki arzumu bir kez daha ifade ediyorum. Bu konuda yürütülecek projelere destek olmayı sürdüreceğim.”

Erdoğan’a günün anısına, 1. Dünya savaşı harp madalyası hediye verildi.