Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mevcut parlamenter sistemi gömleğe benzeterek, bunun artık dar geldiğini ve yenileneceğini söyledi. Denizli'de bulunan Erdoğan, Delikliçınar Meydanı'nda halka hitap etti. Türkiye’de başkanlık sistemine geçilebilmesi için teklifinin gayet açık olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ben şu parti bu parti için demiyorum. Gelin 400 milletvekili verin, bu dönem bu işi parlamento bitirsin diyorum. Göründüğü gibi bu mesele başka türlü hallolmayacak. Yeni anayasa konusunda her partinin hazırlığı zaten mevcut. Üniversitelerimizden meslek kuruluşlarına, STK’lara kadar toplumun her kesiminin ciddi bir birikimi oldu. Dolayısıyla çok süratli bir şekilde çözüme kavuşturacak altyapıya sahibiz.” dedi.

‘GÖMLEĞİ YENİLEYECEĞİZ’

Başkanlık sitemine kararlılıkla geçilebilmesi için bir çoğunluğa ihtiyaç olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Nedir o? 400 milletvekili. 7 Haziran'da bu mesele de çözüldü mü Türkiye, yeni anayasasına kavuşacak demektir. Buna hazır mıyız? Yeni anayasayla birlikte başkanlık sisteminin de gündeme gelmesi gerekiyor. Mevcut sistem, eski Türkiye’ye göre kurulmuş. Eski Türkiye’nin ihtiyaçlarına göre tasarlanmış bir sistem. Bugünkü Türkiye, demokrasiden ekonomiye kadar her alanda çok farklı bir yere geldi. Artık bu gömlek bu bedene dar geliyor. Bedeni küçültemeyeceğimize göre ne yapacağız? Gömleği yenileyeceğiz. Darbelerle, muhtıralarla, vesayet rejimleriyle iyice hırpalanmış, iyice yıpranmış olan Türkiye’nin ihtiyacını karşılayamayan bu sistemi bir kenara bırakıp yeni bir sisteme, başkanlık sitemine geçmeliyiz.” diye konuştu.

‘BU ÜLKEDE DİKTATÖRLÜĞE BENİM MİLLETİM MÜSAADE EDER Mİ?

Başkanlık sistemi denilince hemen diktatörlük denmeye başlandığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tek adamlık demeye, padişahlık demeye... Ya siz hangi devirde yaşıyorsunuz? Bu ülkede diktatörlüğe benim milletim müsaade eder mi? Darbecilere geçit vermemiş, vesayet rejimlerini yerle yeksan etmiş bu millet, diktatörlük heveslilerine eyvallah mı edecek? Bizde tek adamlık olmaz. Onu geçmişte, ana muhalefetin öncüleri yaptılar. O Milli Şef olarak onların kültüründe var. Biz her işimizi istişareyle yürütürüz.” şeklinde konuştu.

‘NEVRUZ İNŞALLAH AĞLAYAN ANNELERİN SON GÖZYAŞI OLSUN’

Erdoğan, baharın ve ümidin müjdecisi diye nitelendirdiği Nevruz’u da kutladı: “Nevruz Bayramı'nı tüm ülkemizde bugün kutluyoruz. Nevruz'un ülkemizdeki tüm vatandaşlarımız, bölgemizdeki tüm kardeşlerimiz için huzurun, barışın, uhuvvetin vesilesi olmasını Rabbim'den niyaz ediyorum. Nevruz, inşallah ağlayan annelerin son gözyaşı olsun. Nevruz inşallah barışın, dayanışmanın bir miladı olsun ama geçmiş yıllarda olduğu gibi değil. Unutmayın havai fişeklerle, molotof kokteylleriyle, sapan taşlarıyla her tarafın yakılıp yıkıldığı bir Nevruz değil, aşkın, heyecanın birbiriyle hakikatten bütünleştiği bir milat olsun. Barış için tekrar Nevruz'unuz mübarek olsun diyorum.”