Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ben seçimlerin öncesinde ‘durmayacağım, koşacağım’ demiştim. Dolaşmazsam milletim hesabını sorar. Diyorlar ki ‘Cumhurbaşkanı taraf olmez’ diyorlar. Ben her partiye eşit mesafedeyim ama gönlümde tabi bir parti var. Her yiğidin gönlünde bir aslan yatar. Bende de var, ben tarafım. Ama ben milletin tarafındayım. Bir aykırı durum olursa hiç çekinmeden söylerim" dedi.

Ege Ordusu, Garnizon Komutanlığı, valiliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından toplu açılış töreni için Atatürk Stadı’na geçti. Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, muhalefeti eleştirdi.

HDP’yi Kürtleri istismar etmekle suçlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “CHP eskiden ‘Kabe Arabın olsun, bize Çankaya yeter’ diyordu. Şimdi de bu HDP çıkmış ‘Kabe Arabın olsun bize Taksim yeter’ diyor. 1 Mayıs’ta söyledikleri budur. Bizim Kabemiz tektir. Bunlar halen Kürt kardeşlerimi istismar ediyorlar. Kürtçe mealli Kuran’ı gösterdim. Üzerime Kılıçdaroğlu geldi. Kayseri’de ‘Erdoğan, Kenan Evren gibi konuşuyor’ dedi. Kuran’ı istismar ettiğimi söyledi. Önce istismar kelimesinin ne anlama geldiğine bakmak lazım. Biz hamdolsun Kur'an’la büyüdük, yola devam ediyoruz.”

’BAŞKANLIK SİSTEMİ GELİNCE BUNLARA EKMEK YOK’

Erdoğan, konuşmasında Avrupa ülkelerindeki seçim sonuçları üzerinden muhalefete mesaj da gönderdi. Muhalefeti 1970 model siyaset yapmakla eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Daha 81 vilayetimizi bile kucaklamayı başaramayanlar 1970 model siyaset tarzı ile ülkenin geleceğine talip olduklarını görüyoruz. Mevlana ‘dün ile beraber gitti ne kadar söz varsa can cazım. Yeni şeyler söylemek lazım’ diyor. İtalya yasa çıkartarak koalisyonları yasakladı. Ülkenin istikrar içinde yönetilmesi gerekiyor. Yine İngiltere’de iki gün önce seçim yapıldı. Sonuçlar enteresan bir şekil oldu. Oyların yüzde 12’sini alan ırkçı bir parti bir milletvekili çıkarttı. Yüzde 4,7‘sini alan parti tam 56 milletvekili çıkarttı. İngiltere’nin diğer bölgelerinde başarı elde edemedi. Üç partinin genel başkanı yenilgiyi kabul edip istifayı kabul ettiler. Ben ‘eğer birinci parti olamazsak istifa ederim’ diyordum. Bizde böyle bir şey yok. Niye? Koltuk sıcak... O koltuğa oturduktan sonra kalkamıyorlar. Hadi iddialısın ‘birinci parti olamazsam çekileyim’ de... Bunlara, başkanlık sistemi gelince parlamentoda ekmek yok. O yüzden istemiyorlar.” diye konuştu.

Muhalefet liderlerine asgari ücret üzerinden de yüklenen Erdoğan, “Seçim sürecinde partiler programlarını açıklıyor. Ben de sizlerle birlikte dinliyorum. Mesela asgari ücreti açık arttırmaya çıkartmışlar. En son bir tanesi ‘5 bin TL’ dedi. Emeklilere maaşlara da ciddi rekabet içindeler. Bu arttırmayı yapanlar bizden önce iktidardı. Bunlardan bir tanesi bugün İzmir’de miting yaptı. Beş yıl görevde kalması gerekirken 3,5 yıl kaldı. Bırakıp kaçtılar. Ana muhalefetin yavrusu olan parti o zaman vardı. Madem o kadar kabiliyetiniz vardı niye kaçtınız? Ben seçimlerin öncesinde ‘durmayacağım, koşacağım’ demiştim. Dolaşmazsam milletim hesabını sorar. Diyorlar ki ‘Cumhurbaşkanı taraf olmez’ diyorlar. Ben her partiye eşit mesafedeyim ama gönlümde tabi bir parti var. Her yiğidin gönlünde bir aslan yatar. Bende de var. Ben tarafım. Ama ben milletin tarafındayım. Bir aykırı durum olursa hiç çekinmeden söylerim” ifadelerini kullandı.