Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İç Güvenlik Paketi nedeni ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaşanan tartışmaları örnek göstererek, mecliste yaşanan tartışmaların Başkanlık Sistemi ile aşılacağını ileri sürdü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda muhtarları kabul etti. Muhtarlara hitap eden Erdoğan, başkanlık sistemine değinip, “Aslında bizim genlerimizde başkanlık sistemi vardır. Tarihimizden gelen böyle bir sistem vardır. Öyle veya böyle parlamenter demokrasiye geçildi, parlamenter demokraside de dünyadaki örneklere baktığımız zaman bir yere kadar bir şeyi yakalarsınız ama bir yere geldikten sonra orada patinaj başlıyor. Artık daha ileri gidemiyorsunuz, orada kalıyorsunuz. Çünkü bir kilitleme söz konusudur.” dedi.

“BUNU AŞMANIN TEK YOLU BAŞKANLIK SİSTEMDİR. BAŞKANLIK SİSTEMİ OLDUĞU ANDA BÖYLE BİR ŞEYİ YAPMAK MÜMKÜN DEĞİL”

İç Güvenlik Paketi nedeni ile Meclis'te yaşanan tartışmalara da vurgu yapan Erdoğan, ”Bakın şuanda İç Güvenlik Yasası Parlamento'da görüşülüyor. İktidar patisinin 312 tane milletvekili var. Muhalefetin tamamı 220. Düşünebiliyor musunuz; 312 milletvekilini 220 milletvekili kilitliyor. Şuanda maalesef Millet Meclisi'nde, Başkanvekili bir bayana akla hayale gelmez hakaretler, küfürler yapılabilecek kadar ileri gidenler var. Böyle bir edep dışı bir yaklaşım olabilir mi? Biliyorlar ki ‘biz bu işi başaramayacağız, er veya geç bu torna yasa çıkacak’ bunu biliyorlar. Masanın üstündeki çanı söküp, onu kıracak kadar ileri gidebiliyorlar. Kürsüye işgal edebiliyorlar. Kimisi af edersin teröristlerin yüzlerine taktığı maskeyi parlamentoda yüzüne takıyor. Böyle bir şey olabilir mi? O zaman senin bu terör örgütünden ayrı yanın ne? Çünkü bunlar da onu savunuyor, onların uzantısı. Ondan sonra, ‘özgürlükler, demokrasi’ diyorlar. Ne özgürlüğü, ne demokrasisi sizin böyle bir derdiniz yok. Derdiniz başka, derdiniz terör estirmek sureti ile bu Meclis'i kilitlemek. Bakıyorsunuz şimdi orada bir şey var. Ne var? Ana muhalefeti, diğer muhalefet partileri, bir de dışarı paralel yapı; dördü birleşmişler acaba biz bu süreci nasıl tıkarız? Bunu aşmanın tek yolu başkanlık sistemdir. Başkanlık sistemi olduğu anda böyle bir şeyi yapmak mümkün değil.”