Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) 23. Olağan Genel Kongresi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’e yüklendi. Erdoğan, “Biz isterdik ki Sayın Putin Ermenistan’a gitmesin. Sayın Hollande Ermenistan’a gitmesin. Oraya iki tane devlet başkanı gitti bize 20 tane devlet başkanı geldi.” dedi.

Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 23. Olağan Genel Kongresi’nde Ermeni soykırımı iddiasına yönelik açıklamalarda bulundu. Bu iddiaya destek veren ülkeleri ve devlet başkanlarını eleştiren Erdoğan, şunları söyledi: “Biz dünyaya barış mesajı vermek için mücadele ederken, aralarında Rusya, Almanya, Fransa, Avusturya gibi devletlerin de bulunduğu kimi ülkeler, Ermenilerin yalanları üzerine inşa edilmiş bir iddiaya destek vererek kinin, husumetin, düşmanlığın tarafında saf tutmuşlardır. Her zaman söylüyorum, burada bir kez daha ifade ediyorum. Maalesef buna Amerika’da değişik bir ifade şekliyle katıldı. 100 yıl önce bu coğrafyada yaşanmış acılar hepimizin ortak acılarıdır. Osmanlı’nın mukeddesatını, vatanını, şerefini koruma mücadelesi sırasında gerçekleştirmek zorunda kaldığı zorunlu göç sırasında yaşananları biz gayet iyi biliyoruz. Bu uygulamaya yol açan sebepleri de çok iyi biliyoruz. Bu gerçekleri ortaya çıkarmak siyasetçilerin, parlamentoların işi değildir. Bu işi tarihçilere bırakalım. Biz geçmişte yaşanan acıları unutmadan ortak bir gelecek kurma çabası içinde olalım. Ermeni iftirasına destek veren ülkeleri önce kendi tarihlerindeki lekeleri bir bir temizlemeye davet ediyorum.”

Rusya, Almanya ve Fransa’ya eleştireler yönelten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Rusya’nı 1917’den beri kendi toprakları içinde gerçekleştirdiği uygulamalar sebebiyle hayatını kaybeden 10 milyonu aşkın insan var. Son olarak Kafkasya ve Ukrayna’da yaşanan hadiseler tüm çıplaklığı ve tazeliği ile ortada. Donetks’te olanlar ortada. Hatta Kırım’da olanlar ortada. Aynı şekilde Fransa'nın Cezayir’den başlayıp Ruanda’ya kadar gelen kötü sicili tüm dünyanın malumu. Bizim 1. Dünya Savaşı şartlarında tamamen nefsi müdafaa amaçlı yaptığımız zorunlu göç uygulamasını eleştirenler önce kendi geçmişlerindeki bu kanlı izlerin hesabını vermek zorundadır. Biz kendi vatanımızı korumak için mücadele ederken, onlar emperyalist amaçları için tüm bu insanlık suçlarını işliyorlardı.

Biz isterdik ki Sayın Putin Ermenistan’a gitmesin. Sayın Hollande Ermenistan’a gitmesin. Bi Çanakkale’de Ermenistan’a yönelik herhangi bir cevap vermedik. Böyle bir adım da atmadık. Oraya iki tane devlet başkanı gitti bize 20 tane devlet başkanı geldi. Çünkü biz böyle bir şeyin gayreti içine girmedik. Buradan bir kez daha Ermeni toplumuna ve onları destekleyenlere sesleniyorum; tarihteki olayların hesabının bugün verilmesi gibi bir yol açılacaksa, bu konuda en rahat olan ülke Türkiye’dir.”