Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugüne kadar bu ülkenin Roman'lardan zarar görmediğini belirterek, "Roman'dan terörist çıkmaz" dedi.

Bazı açılış ve temaslarda bulunmak üzere Çanakkale'ye gelen Erdoğan, akşam saatlerinde ise Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen 14 Mart Romanlar Günü'ne katıldı. Salonu dolduran Romanlara seslenen Erdoğan, çocukluğundan beri Romanlarla beraber büyüdüğünü, daha sonraki dönemlerde de hep yanlarında olduğunu söyledi.

BU ÜLKEYİ BÖLME PARÇALAMA GAYRETİ İÇİNDELER

Konuşmasında çözüm sürecine değinen Erdoğan, Türkiye'de Kürt sorunun olmadığını iddia etti. Erdoğan, "Bakın çözüm sürecine bakın. Her televizyona çıkan, varsa yoksa Kürt sorunu, Kürt sorunu... Bununla adeta ülkemizi parçalamanın, bölmenin gayreti içerisine giriyorlar. Bu ülkedeki mevcut etnik unsurların hepsinin kendine has sorunları vardır. Varsa yoksa Kürt sorunu diye birşey yok. 2005'te Diyarbakır'da bunu ifade ettim ve bu süreç kapandı. Hala bunu devam ettirmek isteyenler var. Bunu niye devam ettirmek istiyorlar? Molotof kokteylini eline almak için. Niye? Havai fişeklerle insanları öldürmek için, beşinci kattan o kurbanlık eti dağıtmak isteyen Yasin'leri öldürmek için... Bunların etkin kimliklerinden kaynaklanan bir sorun bu ülkede yok. Biz, Türk'ü de Kürdü de, Arabı da Çerkezi de, Roman'ı da hepsini aynı şekilde severiz ve ayrım yok. Tüm hayatımız boyunca bu ayrımcılara karşı mücadele ettik etmeyi sürdüreceğiz." şeklinde konuştu.

'KENDİLERİNE OLUMSUZ YAZI YAZANLARI HEMEN DIŞLIYORLAR'

İsim vermeden bazı batı ülkelerinin Romanları ülkelerinden çıkardığını da belirten Erdoğan, dünyanın ırkçılıktan çok çektiğini ifade etti. Batı'yı eleştiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bazı ülkeler var, Romanları ülkelerinden çıkarıyorlar. Dünya bunları yaşıyor. Dünyanın sesi var mı? Yok. Hiç sesleri çıkmıyor.

Ülkeler beğenmedikleri, istemedikleri kim varsa hemen bir terörist yaftası yapıştırıyor. O kesime topyekun tavır alıyor. Kendilerine olumsuz yazı yazanları hemen dışlıyorlar. Ama bizim Peygamberimize hakaret edenlere 'demokrasi' diyerek, fikir özgürlüğü diyerek sahip çıkıyorlar. Topraklarından arınmak istedikleri kim varsa onlara yapılan saldırılara ses çıkarmayacaksın, sonra gelip dünyaya demokrasi, insan hakları dersi vereceksin. Dünya ırkçılıktan çok çekti. Dünya ve İslam alemi mezhepçilikten, sen ben kavgasından çok çekti. Biz öncelikle kendi içimizde, sonra bölgemizde, dünyada İslamafobi ile ırkçılık ile mezhepçilik ile mücadeleyi sonuna kadar yürütmeye kararlıyız. Farklı kültürler bu ülkenin en büyük gücüdür. Roman kardeşlerimizin bu ülkenin birinci sınıf vatandaşları olduğunu herkes bilmelidir."

'ÇOCUKLARINIZI OKUTUN'

Çanakkale Zaferi'nde Romanların da katkısı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ülkenin bugüne kadar Romanlardan zarar görmediğini söyledi. Erdoğan, "Bu yıl Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü yılı. Bu zaferde Romanların payı yok mu? Elbette var. Sizlerin dedeleri Çanakkale'de savaştı, şehit düştü. Herkesin bu ülkede ne kadar hakkı varsa Roman kardeşlerimin de o kadar hakkı var. Bu ülkede artık hiç kimse Romanları 'buçuk' millet olarak tarif edemez. Onları suçlu kabul etme dönemi bitti.

Bu ülke bugüne kadar Romanlardan zarar görmemiştir. Roman'dan terörist çıkmaz, bölücü çıkmaz, hain çıkmaz. Romanlara yöneltilen suçlara bakın; her yerde rastlanabilecek suçlar. Buna karşılık Romanların ülkemize kattığı çok şey var. Sizler bu ülkenin gülen yüzü, neşesisiniz. Zaman zaman yollarda görüyorum. Küçük Roman çocukları kendilerinden büyük derme çatma el arabaları ile kağıt topluyorlar. Helalinden kazanılan kuruş paraya sonsuz saygım var. Ama benim gönlümden geçen Roman manzarası asla bu değil. Ben istiyorum ki Roman kardeşlerim çocuklarının eğitimine önem versinler. Romanları sadece çalgı çalan, sadece çiçek satan değil, doktor, mühendis olarak görelim istiyorum. Çocuklarınızı okutmak için imkanınız mı yok, valiliğe gideceksiniz. Bütün valiler sizin haminizdir. Kaymakamlığa gidin, belediyeye gidin. Mutlaka size el uzatan devletin eli çıkacaktır." diye konuştu.

Erdoğan konuşurken salonda bulunan Esma Bayramiç isimli bir vatandaş, bağırarak yardım istedi. Küçük yaşta eşi Alpay Bayramiç ile evlendiğini ve 3 çocuklarının olduğunu belirten Esma Bayramiç, küçük yaşta evlendikleri için şu anda eşinin cezaevinde bulunduğunu ve mağdur olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yardım isteyen Esma Bayramiç'i Çanakkale Valisi Ahmet Çınar'a yönlendirdi.