Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin DAİŞ, PYD, YPG, PKK gibi tüm terör örgütlerini tehlikeli gördüğünü ve hepsiyle mücadele ettiğini söyledi. Erdoğan, “Terör örgütleriyle mücadelesinde Türkiye’ye yeterli desteği vermeyenler, bilakis bu örgütlere alttan alta destek olanlar bölge ile birlikte tüm dünyayı bir felakete doğru sürüklediklerini bilmelidirler.” dedi.

Recep Tayyip Erdoğan, Grand Tarabya Otel’de düzenlenen W20 Zirvesi açılış töreninde konuştu. Suriye’de ve Ortadoğu’da yaşanan gelişmelere değinen Erdoğan’ın konuşmalarından satır başları şöyle:

“Bugün Suriye’de yaşananlar aslında bir devrim arayışı değildir. O aşama geride kaldı. Artık bu ülkede yaşananlar Suriye halkının kurtuluş mücadelesidir. Geçmişte kurtuluş mücadelesi olmuş bir ülke olarak Suriye halkını biz çok iyi anlıyoruz. Türkiye olarak Suriye halkının kurtuluş mücadelesini destekliyoruz. Devrimlerle hiçbir zaman özlenen ve beklenen o barışı getirmek veyahut da halkın iradesini getirmek mümkün değildir. Çünkü o bir ruh yapısıdır. Eğer darbeler yapılmışsa, o darbelerle o devrimler gerçekleştirilmişse o ruh yapısı sadece otokratik anlayışları getirir. Asla demokratik bir yapıyı getirmez. Bunun bedelini dünyada birçok ülke ödedi ve ödemeye de devam ediyor. Onların yapıldığı yerde sömürü vardır ve o sömürü sınırsız devam etmektedir.

Ne yazık ki demokratik olduğunu söyleyen ülkelerin çoğu bu tür darbeleri savunmaktadır, desteklemektedir. Ama lafa geldiği zaman BM genel kurulunda da kalkarlar ‘demokrasi, özgürlük’ derler. Nasıl bir demokrasi? Nasıl bir özgürlük? Bir tarafta darbe yapılıyor, bu askeri darbedir, ama siz gidip bu askeri darbeyi yapanları adeta tebrik ediyorsunuz. Onlara destek veriyorsunuz, uçaklar gönderiyorsunuz, bombalar gönderiyorsunuz, daha fazla vur diye, daha fazla öldür diye bunları yapıyorsunuz. Bütün bunlar karşısında biz direndik ve direniyoruz.

‘DAİŞ’İN HEDEF ALDIĞI ÜLKELERİN EN BAŞINDA TÜRKİYE GELİYOR’

Şu anda bölgede faaliyet gösteren DAİŞ, PYD, YPG, PKK gibi terör örgütleri, rejimle birlikte Suriye halkının kurtuluş mücadelesine karşı savaşan yapılardır. Bugün DAİŞ’in hedef aldığı ülkelerin en başında Türkiye geliyor. Daha önce Suruç’ta geçtiğimiz hafta sonu Ankara Garı önünde yaşanan canlı bomba eylemlerinde toplamda 130 vatandaşımızı kaybettik. Aynı şekilde askerlerimizden, polislerimizden DAİŞ saldırılarında şehit olanlar var. Buna rağmen Türkiye’yi hala Suriye’de DAİŞ’i destekleyen bir ülke gibi göstermeye çalışanlar olduğunu da üzüntüyle görüyoruz. Türkiye, adı, amacı, söylemi, yöntemi ne olursa olsun tüm terör örgütlerinin aynı şekilde karşısındadır.

‘TERÖRE KARŞI OLMAK, AHLAKİ BİR DURUŞTUR’

Bir takım ülkelerin yaptıkları gibi terör örgütlerinin bazılarını destekleyip, bazılarına karşı mücadele ediyor gibi görünmek terörün yanında yer almaktır. Teröre karşı olmak, ahlaki bir duruştur. Bu ahlaka sahip hiçbir ülkenin terör örgütleri arasında ayrım yapması kabul edilemez. Bugün işinize geldiği için desteklediğiniz terör örgütünün yarın silahlarını size doğrultacağından hiç şüpheniz olmasın. Çünkü terörün karakteri, cibilliyeti budur. Biz, DAİŞ, PYD, YPG, PKK’yı insanlık için tehlikeli örgütler olarak görüyor, hepsine karşı da mücadele ediyoruz. Terör örgütleriyle mücadelesinde Türkiye’ye yeterli desteği vermeyenler, bilakis bu örgütlere alttan alta destek olanlar bölge ile birlikte tüm dünyayı bir felakete doğru sürüklediklerini bilmelidirler.

‘TERÖR ÖRGÜTLERİNİN ELLERİNDEN ÇIKAN SİLAHLAR, BATI’NIN SİLAHLARI’

Şu anda Güneyde terör örgütlerinin dağda ellerinden çıkan silahlara bakın. Batılı dostlarımız. Bunlar yan yana oturduğumda da hep dost. Ama silahlar onların silahları. Kalkıyor bir terör örgütünün başındaki kişi ’50 ton silah bize gönderildi’ ‘Ve daha da gönderilecek’ diyor. Ama biz kendilerini bunu söylediğimiz zaman ‘biz bunu DAİŞ’e karşı savaştıkları için veriyoruz’ diyorlar. Kendilerine şunu söylüyorum; bakın DAİŞ’e karşı savaştıkları için veriyoruz diyorsunuz. O zaman El Nusra denilen bir örgüt var. El Nusra denilen örgüt o da DAİŞ’e karşı savaşıyor. Ama ona terör örgütü olarak bakıyorsun da diğerine niye terör örgütü olarak bakmıyorsun? Çünkü terör örgütleri arasında da ayrım yapıyorlar. İyisi, kötüsü. Terör örgütlerinin iyisi kötüsü olur mu? O da kötü, o da kötü.”