Başkanlık Sistemi İçin Ülke Örnekleri ve Türkiye İçin Başkanlık Sisteminin Temel Dinamikleri konulu panelde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizim kendi ihtiyaçlarımıza, kendi birikimimize uygun milletimizin tasvip etiği Türk tipi başkanlık sistemi geliştirebilecek potansiyele sahip olduğumuza inanıyorum.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başkanlık Sistemi İçin Ülke Örnekleri ve Türkiye İçin Başkanlık Sisteminin Temel Dinamikleri konulu panele katıldı. Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın (SETA) düzenlediği panelde Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da hazır bulundu.

Panelde konuşan Erdoğan, Türk tipi başkanlık sistemine dikkat çekti. Erdoğan, “Önemli olan genel çerçevede, genel prensiplere uygun şekilde hareket etmektir. Bizim kendi ihtiyaçlarımıza, kendi birikimimize uygun milletimizin tasvip etiği Türk tipi başkanlık sistemi geliştirebilecek potansiyele sahip olduğumuza inanıyorum. Her sistem gibi başkanlık sistemleri de kendi içlerinde krize girebilir. Cumhuriyet tarihine baktığımızda başkanlık sisteminin önündeki kriz ihtimalinin, parlamenter sistemde yaşadığımız krizlerle karşılaştırdığımızda çok daha az olduğunu görüyoruz.” ifadelerini kullandı. Erdoğan, istikrarın önemine de değinerek, “Başkanlık sistemine karşı çıkmak adına, istikrarı gözden çıkaracak kadar gözlerini karartmış durumda. Halbuki Türkiye’nin son 12 yılda sağladığı istikrar ve güven ortamı sayesinde elde ettiği kazanımlar ortada.” şeklinde konuştu.

DOĞAN MEDYASINA YÜKLENDİ

Erdoğan, Doğan medyasına yüklenmeye de devam etti. Başkanlık sistemine karşı olanların kendi fotoğrafının altına ‘ Yüzde 52 ile seçilen cumhurbaşkanına idam cezası’ başlığının atıldığını belirten Erdoğan, şöyle devam etti: “Bugün başkanlık sistemine kim karşı çıkıyor diye bakıyoruz. Mesela çok enteresan, yalan üstüne yalan. Benim resmimi koyuyor sosyal medyasına altına da Mısır Cumhurbaşkanı Mursi’ye istenen idam cezasını ‘ Yüzde 52 ile seçilen cumhurbaşkanına idam cezası’ başlığı ile veriyor. Kendince bir tehdit. Ama kontra saldırı gelince bu defa ‘biz onu demek istemedik’ diyor. Niye benim resmimi koydun o zaman? Bu ne demektir, bunu herkes anladı zaten. ‘Sıra sende’ dedi. Bu mesele bir cibilliyet meselesidir. Bir karakter meselesidir. Bunlar gözlemcileri çok rahatsız ediyor.

Başka, sandıktan ödü patlayan siyasetçiler başkanlık sistemine karşı çıkıyor. Çünkü milletin karşısına çıkmaya yüzleri yok. 10 Ağustos seçimlerinden gördük. Kendileri aday olmaya cesaret edemedikleri için birçok yerde kulisler lobiler, bir araya gelişler ve banları nasıl devireceğiz diye konuştular. Türkiye için başkanlık sistemi ısrarımızın en başta gelen sebebinin istikrar ve güven ikliminin kalıcı olması olduğu özellikle bilinmesini istiyorum.”