Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna’nın doğusunda yaşanan krize kalıcı çözümün ancak barışçıl yöntemlerle bulunabileceğine inandığını söyledi. Erdoğan, “Bu süreçte diplomasinin tüm imkânlarından istifade edilmeli, kalıcı istikrarı temin edecek en ufak bir fırsat, sonuna kadar kullanılmalıdır. Bunun bir yansıması olarak gördüğümüz 12 Şubat tarihli Minsk Önlemler Paketi’ni bu noktada çok önemsiyoruz." dedi.

Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin (YDSK) dördüncü toplantısı nedeniyle Ukrayna’ya resmî bir ziyaret gerçekleştiren Recep Tayyip Erdoğan, Kiev’e hareketinden önce Atatürk Havalimanı’nda açıklama yaptı. Erdoğan, “Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü desteklediğimizi, Kırım’ın yasa dışı ilhakını da tanımayacağımızı ilan ettik. Bu sıkıntılı dönemlerinde, komşumuz Ukrayna’nın ve halkının yanında durmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Erdoğan, ziyareti sırasında ikili ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirerek, Ukrayna ile 2011 yılında tesis edilen Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi’in dördüncü toplantısına Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile başkanlık edeceğini belirtti. Erdoğan, bu toplantında ikili ilişkileri tüm yönlerini ele alarak, ekonomik ve ticari iş birliği ile firmaların mevcut yatırımları ve yapmak istedikleri projeler üzerinde duracaklarını aktardı.

“Biz ilk defa başbakanlık görevini üstlendiğimizde sadece 1,3 milyar dolar olan ticaret hacmimiz, aradan geçen sürede 5 kat artış kaydetti ve 6 milyar dolara ulaştı. Şüphesiz bunda özverili gayretlerimizin, firmalarımızın çabalarının, karşılıklı olarak ortaya konan iradenin çok büyük etkisi vardır.” diyen Erdoğan, bu konuların yanında görüşmelerde Ukrayna’da yaşanan olaylar dâhil, bölgedeki son gelişmeleri de ele alacaklarını söyledi.

'UKRAYNA’DA MEYDANA GELEN HADİSELER, ÜLKEDEKİ TÜM KESİMLERİ YAKINDAN ETKİLİYOR'

Ziyareti kapsamında Parlamento Başkanı Groysman ile Başbakan Yatsenyuk’u da kabul ederek, gündemdeki konuları görüşeceklerini sözlerine ekleyen Erdoğan, Ukrayna’da meydana gelen hadiselerin, ülkedeki tüm kesimleri yakından etkilediğine işaret ederek, şunları söyledi: “Bizim orada yaşayan Kırım Tatarı ve Ahıska Türk’ü kardeşlerimiz var. Geçmişte büyük acılara, trajik kitlesel sürgünlere maruz kalmış bu kardeşlerimiz, uzun yıllar sonra vatan hasretlerini bitirip, ülkelerine dönebildiler. Maalesef onlar da yaşanan gerilimlerden, çatışmaların sebep olduğu sıkıntılardan çok ciddi bir şekilde etkileniyorlar. Türkiye olarak ilgili kurumlarımız aracılığıyla, bu kardeşlerimizin durumunu yakinen takip ediyoruz. Kırım’ın yasadışı ilhakından sonra buradaki Tatar kardeşlerimizin, bilhassa yerel makamlar tarafından baskı altına alınmasını tasvip etmemiz mümkün değil. Bu endişemizi, bu konudaki hassasiyetlerimizi konunun tüm muhataplarıyla ele alıyor, beklentilerimizi, atılması gereken adımları dile getiriyoruz.”

Temasları çerçevesinde, Kırım Tatarları ve Ahıska Türkleri’nin temsilcileriyle de bir araya geleceğini ve onların sıkıntılarını dinleme imkânı bulacağını ifade eden Erdoğan, “Ukraynalı muhataplarımla yapacağım görüşmelerde, bu kardeşlerimizin meselelerini gündeme getirip, bunların çözümü noktasında ortak neler yapabileceğimize dair görüş alışverişinde bulunacağız.” dedi.

'ÜLKEMİZİN İÇİNDE BULUNDUĞU GENİŞ COĞRAFYA SANCILI BİR SÜREÇTEN GEÇİYOR'

Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin içinde bulunduğu geniş coğrafyanın sancılı bir süreçten, zor bir dönemden geçtiğini söyleyerek, “Güneyimizde Suriye, Güneydoğumuzda Irak, daha aşağıda Yemen, Kuzey’de Ukrayna çatışmaların yaşandığı, istikrar ortamının ciddi zarar gördüğü bölgeler. Biz bu süreçte komşuluk hukukumuzun gereği, kardeşlik hukukumuzun gereği neyse onu yapmanın mücadelesi içerisindeyiz.” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’da yaşanan gelişmelerin an be an takip edildiğini belirten Erdoğan, Ukrayna’nın karşı karşıya olduğu zorlukları aşması için bölgesel ve uluslararası tüm aktörler ile yakın diyalog halinde bulunduklarını söyledi. Ülkemizin başından beri Ukrayna konusunda ilkeli bir tutum benimsediğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü desteklediğimizi, Kırım’ın yasadışı ilhakını da tanımayacağımızı ilan ettik. Bu sıkıntılı dönemlerinde, komşumuz Ukrayna’nın ve dost halkının yanında durmaya devam edeceğiz.” dedi.

UKRAYNA’DA ÇÖZÜM ARAYIŞI

Ukrayna’nın doğusunda yaşanan krize kalıcı çözümün ancak barışçıl yöntemlerle bulunabileceğine inandığını ifade eden Erdoğan, şunları söyledi: “Bu süreçte diplomasinin tüm imkânlarından istifade edilmeli, kalıcı istikrarı temin edecek en ufak bir fırsat, sonuna kadar kullanılmalıdır. Bunun bir yansıması olarak gördüğümüz 12 Şubat tarihli Minsk Önlemler Paketi’ni bu noktada çok önemsiyoruz. Varılan mutabakat neticesinde hayata geçen ateşkesten de büyük memnuniyet duyuyoruz. Temennimiz, bu ateşkesin muhafaza edilmesi ve bu ateşkes neticesinde sağlanan sükûnetin kalıcı bir çözüm için değerlendirilmesidir. Biz bu süreçte elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.”

Erdoğan sözlerini, ziyaretinin hem Ukrayna ile ikili ilişkiler hem de Ukrayna ve Kırım’da yaşayan kardeşlerimiz açısından hayırlara vesile olmasını dileğini ifade ederek tamamladı.