Gezi eylemlerinde (dönemin Başbakanı) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sosyal paylaşım siteleri facebook ve twitter üzerinden ‘hakaret’ ettikleri iddiasıyla yargılanan 2 öğretmen 7 bin 80'er TL’lik adli para cezasına mahkûm edildi.

'PLATON’NUN 2 BİN YILLIK SÖZÜ ERDOĞAN’A ‘HAKARET’ SAYILDI'

Adana’nın Ceyhan İlçesi'nde öğretmenlik yapan Bülent Ecevit Özhan(46) Haziran 2013’teki Gezi eylemleri sırasında iddiaya göre, facebook profili üzerinden herhangi bir yazışma yapmaksızın Platon'un söylediği ve bu filozofun temsili fotoğrafının yer aldığı 'Siyasetle uğraşmamanın cezası sizden daha aptal olanlar tarafından yönetilmektir' görseli Sebahat Akkiraz'ın üstünde ‘çapulcu’ yazan tişörtü ile fotoğrafını, ‘seçimle gelen seçimle gider, hile ile gelen devrimle gider’ sözlerinin yazılı olduğu pankartın bulunduğu fotoğraf, ‘Tayyip bi sus ‘camide içtiler’ dedi, imam yalanladı’ yazılı görseli, ‘önce kapak yaparlar, sonra pamuk tıkarlar unutma’ seklinde yazı bulunan çeşitli ülkelerin liderlerine ait fotoğrafların yer aldığı resmi, ‘asıl sorun diktatörlük’ yazan yazı ile Gezi Parkı'na ilişkin karikatürü paylaştı.

Aynı ilçede görev yapan öğretmen Kadir Can Gök(49) ise facebook üzerinden 'Millet seçime gidecek, son sözü millet söyleyecek, eğer diktatör görmek istiyorsanız Mısır'a gidin' içerikli twit paylaştı. Ayrıca ‘Sen on sene Polat Alemdar olarak gez, on dakikada Recep İvedik ol’ yazılı resmi, ‘oğlum bak git, sen ne şerefsiz bir şey çıktın ya!’ seklinde yazısına A.K. adlı takipçisinin ‘Milletin seçtiği kişilere hakaret edeceksiniz yakışmıyor’ eleştirisine Kadir Can Gök, "Milletin şerefliye, şerefsize karar vermesi konusuna gelince; son iki seçimdir, ‘değiştirecem dediğin anayasayı, seçim kanununu, siyasi partiler kanununu, seçim barajlarını, şikeci uygulamaları kaldırırsın, tabi yiğitse; madem arkanda yüzde 50’de hazır bekliyor, fırsat işte alır kararını, irade ne diyor görür, ama yetmez bekleyin der antidemokratik yasalarına yenilerini ekleyerek seçime gitmeyi tercih eder." şeklinde yazışmalarda bulundu.

‘OĞLUM BAK GİT!’

Adana Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ihbarıyla başlatılan soruşturma sonunda iki öğretmen hakkında Ceyhan 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde “Sesli, yazılı veya görüntülü bir ileti ile alenen kamu görevlisine görevi dolayısı ile hakaret” suçlaması ile dava açıldı. Cumhuriyet savcısının hazırladığı iddianamede Recep Tayyip Erdoğan’nın ‘müşteki’ olarak görüldüğü davada tutuksuz yargılanan öğretmenlerden Kadir Can Gök, duruşmada üzerine atılı suçlamayı kabul etmedi. Olay tarihinde internet fenomeni olan ve bir çok sitesinde paylaşılan temizlik görevlisiyle ilgili bir çocuk arasında yaşanan ‘oğlum bak git’ şeklindeki ifadeyi facebookta paylaştığını belirten Gök, “Yazdığım yazı her hangi bir devlet büyüğüne yönelik değildir.” dedi.

25 yıllık öğretmen olduğunu belirten Bülent Ecevit Özhan ise savunmalarında, “Suçlandığım iddialardan Tıme Dergisi’nin kapağından esinlenerek, facebook üzerinden yayınlanan ülke liderlerinin bulunduğu görsel mizahi boyutu hoşuma gittiği için paylaştım. Diğer bir iddia ise Platon’nun 2000 yıllık bir sözüdür. Bu sözü herkes beğenebilir.” diye konuştu.

‘ESAS PLATON’U YARGILIYORUZ’

Öğretmenlerin avukatı Merdan Özberk ise “Platon’nun sözü ile ilgili olarak esas müvekkilimi değil, Platon’u yargılıyoruz. Ceza hukuk sisteminde bu paylaşım veya beğeni vehimdir. Hukukta vehime yer yoktur. Ayrıca bu söz yaklaşık bin insan tarafından paylaşılmıştır. Ne hikmetse yargılanan sadece müvekkilimdir.” açıklamasını yaptı.

Mahkeme, sanık iki öğretmeni TCK’nın 125/3-a maddesine göre 365’er gün adli para cezası ile cezalandırdı. Suçun internet üzerinden alenen işlendiği gerekçesiyle adli para cezası 425 güne çıkarıldı; takdiri indirimle 354 güne indirilip, öğretmenler her bir günü 20 TL.’den 7 bin 80 TL’lik para cezasına çarpıldı. Aynı davada benzeri iddialarla yargılanan B.Y.’nin ise beraatına karar verildi.

EĞİTİM-SEN, CEZALARA TEPKİ GÖSTERDİ

Eğitim–Sen, Bülent Ecevit Özhan ve Kadir Can Gök'e verilen cezayı Ceyhan’da protesto etti. Şube Başkanı Ahmet Karagöz, AK Parti’nin Gezi eylemlerine katılan ve kimliklerini tespit ettiği her vatandaşı sindirme ve itibarsızlaştırma adına baskı yapmayı sürdürdüğünü kaydetti. Karagöz, “Sokak ve alanları bizlere yasaklamaya çalışan AKP sosyal medya paylaşımları üzerinden de soruşturmalar açıp cezalar vermektedir. İzmir’de ‘işkenceci’ polise yalnızca bin TL para ceza verilirken Bülent Ecevit Özhan’nın Platon’un söylediği sözü paylaştığından dolayı cezalandırıldığını belirten Karagöz, arkadaşlarının eleştiri sınırları içerisinde kaldığını kaydetti. Cezaların Gezi eylemlerinin 2. yıl dönümüne denk gelen bir tarihte verilmiş olmasını manidar bulduklarını aktaran Karagöz, AK Parti iktidarının ‘halkın vicdan, hak ve adalet arayışının güçlü duvarına çarptığını’ söyledi.