Cumhurbaşkanı Erdoğan, Papa Francis’in Ermeni meselesini ‘soykırım’ olarak nitelendirmesine tepki gösterdi. “Ankara’daki görüşmelerimizde ben farklı bir siyasetçi görmüştüm. Bakın din adamı demiyorum. Farklı bir siyasetçi görmüştüm” diyen Erdoğan, “Tarihçilerin işini siyasiler, din adamları aldığı zaman oradan hakikat değil, işte bugün olduğu gibi hezeyan çıkar” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ve beraberindeki heyeti Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kabul etti. Papa Francis’in Ermeni meselesini ‘soykırım’ olarak nitelendirmesine tepki gösteren Erdoğan, “Ermenilerin yüzyıl önce Müslümanlar başta olmak üzere coğrafyadaki herkesle birlikte yaşadıkları acıları, soykırım olarak nitelemesinden fevkalade üzüntü duyduğumu ifade etmek isterim. Malum, kısa bir süre önce Ankara’ya bir ziyareti olmuştu. Ankara’daki görüşmelerimizde ben farklı bir siyasetçi görmüştüm. Bakın din adamı demiyorum. Farklı bir siyasetçi görmüştüm. Fakat bu açıklamalardan sonra gerek siyasi kimliğindeki gerekse din adamlığındaki farklılığı ben tamamıyla ne yazık ki çok çok farklı bir zihniyetin, tarihten bu yana yüzbinler, milyonlarca insanın kıyımına neden olan anlayışın yeniden tezahürü gibi gördüm.” dedi.

"ERMENİLERİN MARUZ KALDIĞI SIKINTILARI BİLİYOR VE ÜZÜLÜYORUZ"

Tarihi olayların kendi mecrasından çıkartılıp ülkemiz ve milletimiz aleyhine bir kampanya aracı haline getirilmesine izin verilmeyeceğini kaydeden Erdoğan, İtalya’nın bir temsilcinin, 'Biz Ermeni meselesi ile ilgilenmeyiz, biz Türkiye’nin her türlü alanda şuanda mevcut çıkışını takip ediyoruz. Biz buna bakarız' dediğini hatırlatan Erdoğan, “Tıpkı Kafkasya’da Çerkezlerin, Kırım’da Tatarların, Balkanların her yerinde Müslüman toplulukların yaşadıkları trajedilere, acılara yüreğimizin yandığı gibi Ermenilerin maruz kaldığı sıkıntıları da biliyor ve üzülüyoruz. Geçen yıl 23 Nisan’da yaptığım açıklama, dünyadaki tüm liderlere gönderdiğim açıklamayı hepsi biliyor. Biz aynı yerdeyiz. Ama bu açıklamayı yaparken ben orada bir paragraf daha koymuştum. Ermeniler ülkemizde ölürken aynı şekilde yine Ermeniler tarafından ve farklı ülkelerin buradaki mensupları tarafından Osmanlı’nın evlatları da öldürüldü, şehit edildi. Bunları da ben orada kayda girmiştim.” diye konuştu.

“SİLAHLI KUVVETLERİMİZİN ARŞİVİNİ AÇMAYA HAZIRIZ”

Asla acıları yatıştırmanın, acılar üzerinden siyasi bir rant elde etmenin çabası içinde olmadıklarını kaydeden Erdoğan, Ermeni meselesinin tartışılmak istenmesi halinde önce hadisenin gerçek boyutları ile ortaya konması gerektiğini savundu. Bunun da tarihçilerin işi olduğunu ifade eden Erdoğan, “Bırakalım bunu tarihçiler tartışsın. Biz bütün arşivlerimizi açıyoruz. Varsa Ermenistan da arşivlerini açsın. Belgelerini ortaya koysun. Biz, Silahlı Kuvvetlerimizin de arşivlerini açmaya hazırız. Üçüncü dünya ülkelerinde varsa onlar da açsın. Ama bunların hiçbirine yanaşmayacaksınız, sadece siyasi lobilerle, parlamentoları dolaşarak oradaki maalesef Ermeni Diasporasının çok çirkin ilişkilerle medyana getirmiş olduğu bu ilişkiler neticesinde Türkiye aleyhinde netice almaya çalışacaksınız.” dedi.

“SAYIN PAPA’YI KINIYORUM VE UYARMAK İSTİYORUM”

“Tarihçilerin işini siyasiler, din adamları aldığı zaman oradan hakikat değil, işte bugün olduğu gibi hezeyan çıkar” diyen Erdoğan, ortak komisyon çağrısını yineledi. Erdoğan, “Sayın Papa’yı da bu tür yanlışlara herhalde bir daha düşmez diye kınıyorum ve uyarmak istiyorum.” şeklinde konuştu.