Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök ve Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı’dan sonra şimdi de Bugün gazetesi yazarı Yavuz Baydar hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaretten soruşturma başlatılmasıyla hakkında dava açılan gazetecilerin sayısı hızla artıyor.

Son aylarda, Türkiye medyasından birçok isim kaleme aldığı yazı, sosyal medyada paylaştığı mesaj, yaptığı haber veya yazı dizileriyle soruşturma ve davalara muhatap oldu.

İşte haklarında dava ve soruşturma açılan gazetecilerden bazıları:

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar: Hatay ve Adana'da, MİT'e ait yardım tırlarının durdurulmasıyla ilgili, "gerçeğe aykırı bazı görüntü ve bilgiye yer verdiği" gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan adına suç duyurusunda bulunuldu. Türk Ceza Kanunu’ndaki ilgili maddelere göre Can Dündar’ın bir ağırlaştırılmış müebbet, bir müebbet ve 42 yıl hapisle cezalandırılmasını istedi. Erdoğan ayrıca katıldığı bir televizyon programında, “Haberi yapan bedelini ağır ödeyecek’ diyerek Can Dündar’ı tehdit etmişti.

Hürriyet Yazarı Ertuğrul Özkök: Bodrum’da sahile vuran çocuk cesedi üzerine “Utan ey büyük adam” başlıklı köşe yazısı sebebiyle, Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı Cumhurbaşkanı’na hakaret soruşturması açtı.

Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı: Bugün TV’deki açıklamaları sebebiyle Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "tehdit" suçlarından soruşturma başlattı.

Hürriyet Muhabiri Tolga Tanış: Tanış’a “POTUS ve Beyefendi” kitabında “cumhurbaşkanına hakaret edip iftira attığı ” iddiasıyla kamu davası açıldı.

Gazeteci Sedef Kabaş: Twitter paylaşımı nedeniyle, "Tehdit" ve "Terörle mücadelede görev almış kamu görevlilerini hedef gösterme" suçundan 1 yıl 6 aydan 5 yıla kadar hapsi istendi.

Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca: Bir dizi film sebebiyle Karaca "terör örgütü yöneticiliği" (Örgüt kurma ve yönetme) suçlamasıyla tutuklandı. Hakkında tahliye kararı çıkmasına rağmen salıverilmedi.

Sözcü Yazarı Bekir Coşkun: “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlaması sebebiyle TCK'nın 299. maddesi uyarınca hakkında dava açıldı.

Taraf Yazarı Mehmet Baransu: Balyoz darbe planı belgelerini yayınladığı için aylardır tutuklu bulunuyor.

Cumhuriyet Gazetesi Özgür Mumcu: “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlaması sebebiyle TCK'nın 299. maddesi uyarınca hakkında dava açıldı.

Türk Solu Gazetesi Yazarı Gökçe Fırat: Attığı tweet sebebiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaretten tutuklandı. Daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Birgün Gazetesi Genel Yayın Sorumlusu Barış İnce: Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açtığı hakaret davasında 7 bin 500 liralık para cezasına çarptırıldı.

Barış Pehlivan: “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlaması sebebiyle TCK'nın 299. maddesi uyarınca hakkında dava açıldı.

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin: Hürriyet Gazetesi’nin, Mursi hakkındaki idam kararını yayınlama şeklinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı tehdit edecek şeklinde yapıldığını iddia eden Avukat Rahmi Kurt, Sedat Ergin başta olmak üzere Doğan Grubu’ndan bazı çalışanlar için tutuklanmaları talebiyle dava açtı.

Today's Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanan Bülent Keneş'e, 1 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Mahkeme hükmün açıklanmasını geriye bıraktı.

Zaman Gazetesi Yazarı Mümtazer Türköne: Yazdığı bir köşe yazısında Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında dava açıldı. Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki dava sürüyor.

Teröristlerce şehit edilen Savcı Mehmet Selim Kiraz ile ilgili mesaj paylaşan gazeteciler: Gezi eylemleri sırasında öldürülen Berkin Elvan'ın soruşturmasını yürüten savcı Mehmet Selim Kiraz'ın saldırıya uğradığı gün sosyal medyadan yapılan paylaşımlarla ilgili soruşturma başlatıldı. Savcılık, Nazlı Ilıcak, Ceyda Karan, Banu Güven, Pelin Batu, Mirgün Cabas, Koray Çalışkan, Asım Yıldırım, Ferhat Tunç, Önder Aytaç, Barış Atay ve Emre Uslu hakkında inceleme başlattı.

Sadece gazeteciler değil, son olarak şehit yakınları da Erdoğan’ın hakaret davalarına maruz kalmaya başladı. Siirt’teki terörist saldırıda şehit olan 8 askerden Erzurumlu Jandarma Er Recep Beycur’un akrabası Kazim İpek, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaretten tutuklandı.