Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde yüzlerce lise öğrencisi Mersin'de hunharca katledilen Özgecan Arslan için yürüdü. Ellerinde dövizlerle anıt önüne kadar yürüyen öğrencilere vatandaşlar da eşlik etti. Öğrenciler 'Özgecan Arslan yirmisinde bir fidan' sloganı ile yürüdü. Eylemde polis geniş güvenlik önlemi aldı.

Mersin'in Tarsus ilçesinde Çağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü 1. sınıfta okuyan Özgecan Aslan (20), uğradığı saldırı sonucunda defalarca bıçaklanmış ve yakılarak öldürülmüştü. Yaşanan cinayet sonrasında Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi Ereğli'de de Özgecan için eylem yürüyüşü gerçekleştirildi. Yüzlerce lise öğrencisinin düzenlediği yürüyüş PTT kavşağında başladı. Burada 'Özgecan'ın hesabı sorulacak', 'Türkiye Uyuma Kadınına sahip çık', 'Özgecan Arslan, yirmisinde bir fidan', 'Kadın, yaşam, Özgürlük' Şiddete, Tacize, Tecavüze Son' sloganları attı. Yaklaşık 500 metre sloganlar eşliğinde yürüyen kalabalık öğrenci topluluğu, Atatürk anıtı önünde toplandı. Anıt önünde basın açıklamasını Atatürk Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Nazlıcan Çelikkol yaptı.

'ÖZGECAN'IN KATİLİ HÜKÜMET ELİYLE DESTEKLENEN ERKEK ŞİDDETİDİR'

Ereğli'de Ereğli Lisesi, Anadolu Lisesi, TED koleji başta olmak üzere bütün liselerden öğrencilerin katıldığı ve öğrenciler adına konuşan Nazlıcan Çelikkol açıklamasında şunları dile getirdi: "En temel yaşam hakkımızı günde beş kadını öldürerek elimizden alan kadın düşmanı gerici, tecavüzcü zihniyet bir kadının daha hayatını çaldı. Mersin Tarsus'ta önce tecavüze uğrayan, ardından yakılarak öldürülen ve cesedi bir dereye atılan 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Özgecan Arslan için sokaktayız."

"ŞİMDİ BU CİNAYET İÇİN 'FITRAT' MI DİYECEKSİNİZ, 'KADERİNDE VARDI' MI DİYECEKSİNİZ"

Çelikkol, açıklamasına şöyle devam etti: "Özgecan'ın katili hükümet eliyle desteklenen erkek şiddetidir. Özgecan'ın katilleri, tecavüzcüleri aklayanlar kadın dayanışmasından korkanlar, kahkahalardan tahrik olanlar mini etek giydi diye tecavüzü meşrulaştırmaya çalışanlar, kadın erkek eşit değildir diyenlerdir. Erkek şiddetini ilmek ilmek hayatımıza sokup, daha sonra 'Kadın cinayetleri abartılıyor, herkese duyurmaya gerek yok' diyenlere inat susmayacağız. Gün, Tarsus'ta 20 yaşında önce tecavüze uğradı. bıçaklandı ve ardından yakılarak katledildi. Şimdi de bu cinayet için 'Fıtrat' mı diyeceksiniz. 'Kaderin de vardı' mı diyeceksiniz. Her yerde erkek şiddetine karşı sesimiz yükseltip direneceğiz. Evde, sokakta iş yerlerimizde mahallelerde sesimizi kısmak isteyenler fazla umutlanmasın. Meydanları sokakları terk etmiyoruz. Kadınların adaleti gerçek adaleti sağlayacak. Kaçamayacaksınız." dedi.

Konuşmasını tamamlayan Nazlıcan Çelikkol, afişte bugüne kadar öldürülen Gizem Akdeniz, Münevver Karabulut, Hanife Dost, Nuray Yıldız, Ayten Demir başta olmak üzere son olarak Özgecan Arslan için yoklama aldı. Anıt önünde sloganlarına devam eden öğrenci topluluğu, bez afiş üzerine yazılan 'Tecavüze Hayır' yazısı üzerine karanfil bıraktı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından kalabalık olaysız şekilde dağıldı.

Anıt önüne gelen bir grup erkek topluluğunun elinde 'Tecavüz etmek Erkeklikse biz erkek değiliz' yazılı döviz dikkat çekti. Eyleme siyasiler, Ereğlili kadınlar ve erkekler de destek verdi.