Ergenekon davasında 5 firari sanığın yargılandığı davada eski İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Bedrettin Dalan ilk kez hakim karşısına çıkacak.

İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davada sanıklar Bedrettin Dalan, Turhan Çömez, Mustafa Bakıcı, Emrah Gönenci ve Saipir Debzlelvidze yargılanıyor. Ergenekon davasının 5 firari isminden sadece emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı savunmasını yapmıştı. Davanın bugün görülecek duruşması öncesinde sanık Bedrettin Dalan hakim karşısına çıkacak.

Dalan, ‘ıslak imzalı belge’ olarak bilinen irtica ile mücadele eylem planı iddianamesinde yer aldı. 29 Nisan 2010 tarihinde kabul edilen iddianame ile Dalan’ın darbeye yönelik eylemlerde bulunduğu ileri sürülmüştü. Darbe sonrası kurulacak hükümette de başbakan olma görevini üstlendiği iddia edilmişti.

Dalan'ın kendisi hakkında soruşturma yürütüldüğünü ve operasyonla gözaltına alınacağını dönemin İstanbul MİT Bölge Başkan Yardımcısı Özel Yılmaz aracılığıyla öğrendiği ve hakkında herhangi bir karar bulunmadan önce 15 Ekim 2008 tarihinde yurt dışına kaçtığı belirtildi. Nisan 2010’da yakalama kararı çıkarılan Dalan hakkındaki bu karar 18 Şubat 2015’te kaldırılmıştı. Bu karar üzerine de Dalan, Türkiye’ye dönmüştü.