Ergenekon davasının firari sanıklarının yargılandığı davaya devam edildi. 5 sanığın yargılandığı davanın duruşmasına hiçbiri katılmadı. Yakalama kararı kaldırıldıktan sonra Türkiye’ye dönen Bedrettin Dalan'ın sağlık sorunu gerekçesiyle gelmediği belirtildi.

İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya hiçbir sanık gelmedi. Sanıklar Dalan ve emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı’nın avukatları katıldı. Avukatları Dalan’ın Türkiye’ye döndüğünü, ameliyat olduğu için duruşmaya gelemediğini belirtti. Mahkemeye rapor sunan avukatlar bir daha ki duruşma müvekkillerini hazır edeceklerini kaydetti.

Dalan’ın avukatlarından Celal Ülgen, ana Ergenekon davasının halen Yargıtay’da olduğunu hatırlattı. Aldıkları bilgiye göre dosyanın henüz açılmadığını ve temyizi yapacak dairesine gönderilmediğini ifade etti. Seçimden sonra dosyanın gönderileceğinin anlaşıldığını belirten Ülgen, “Mahkemenizin önünde iki seçenek var. Ya Yargıtay’ın ana dosya ile ilgili kararını bekleyecek ya da bu dosyanın esasına girecek. Biz olayın aslına girip sonuçlandırılmasını tercih ediyoruz. Size olayı daha iyi anlatmak için, komploları daha iyi anlatacağımız barkovizyon perde gibi teknik sistemin salonda kurulmasını istiyoruz. Mahkeme yapamazsa biz tedarik edebiliriz.” dedi.

Sanık Mustafa Bakıcı’nın avukatı Mahir Işıkay, müvekkili hakkında tutuklama kararının kaldırıldığını ancak yakalama kararının devam ettiğini hatırlattı. Bu yöndeki taleplerinin iki aydır karara bağlanamadığını anlatan Işıkay, tescilli terör örgütü PKK sorumlularının gıyabi tutuklama kararının kaldırıldığını, tutuklanmama güvencesi verildiğini söyledi. Müvekkiline de tutuklanmama güvencesi verilmesini ve yakalama kararının kaldırılmasını talep etti.

Duruşma savcısı, Dalan’ın duruşmaya gelmeme mazeretinin kabulüne karar verilmesini istedi. Bakıcı’nın yakalama kararının kaldırılmasını ve savunmasını yapması durumunda tutuklanmama güvencesi verilmesini talep eden savcı, diğer sanıklar Turhan Çömez, Emrah Gönenci ve Saipir Debvlelvidze’nin tutuklanmalarına yönelik yakalama kararının kaldırılarak savunmalarının alınmasına yönelik yakalama kararı çıkarılması yönünde görüş belirtti.

Mahkeme, Dalan’ın mazeretini kabul ederek bir daha ki celse salonda hazır edilmesine karar verdi. Bakıcı’nın yakalama kararının tutuklamaya yönelik olmadığını belirten mahkeme, sanığın savunmasının alınmasının zorunlu olduğunu da hatırlattı. Mahkeme, Bakıcı’nın savunmasının sesli ve görüntülü sistem ile veya bizzat mahkeme tarafından alınması gerektiği ve yakalama kararının savunmasının alınmasına yönelik olması nedeniyle bu talebi reddetti. Diğer üç sanığın yakalanmasının beklenmesine karar veren mahkeme duruşmayı erteledi.

Ergenekon davasında firari olan sanıkların dosyası ayrılmıştı. Dosyası ayrılan 5 sanığın yargılanmaları devam ediyor.