Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Sofikerim, erkeklerde 50 yaşından itibaren iyi huylu prostat büyümesi olasılığının arttığına işaret ederek, “İyi huylu prostat büyümesi, prostatın kanser olmayan büyümesidir. Prostat kanseri ile tamamen farklı bir hastalıktır.” uyarısında bulundu.

Prostat büyümesi ve kanseri hakkında bilgiler veren Acıbadem Kayseri Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Sofikerim, ”Erkeklerde 50 yaşından itibaren iyi huylu prostat büyümesi olasılığı artmaktadır. İyi huylu prostat büyümesi, prostatın kanser olmayan büyümesidir. Prostat kanseri ile tamamen farklı bir hastalıktır. 60 yaşın üstündeki erkeklerin yüzde 60’ında, 80 yaşındaki erkeklerin ise yüzde 80’inde prostat büyümesi görülmektedir. İyi huylu prostat büyümesi kanser değildir.” dedi.

Doç. Dr. Mustafa Sofikerim, prostat kontrolünde kanda Prostat Spesifik antijen (PSA) değerine bakıldığını ve üroloji uzmanı tarafından parmakla prostat muayenesi yapıldığını hatırlatarak, “Yine 50 yaş üzerinde prostat büyümesi ile ilgili yakınmaları olan erkekler için 'üroflowmetri (idrar akım hızı testi)' yapılmalıdır. Üroloji uzmanı tarafından parmak ile makattan yapılmaktadır. Sanıldığı kadar zor ve sıkıntıya düşecek bir muayene değildir.” şeklinde konuştu.

Prostat Spesifik Antijeinin (PSA), prostat bezi tarafından salgılanan bir madde olduğunu aktaran Doç. Dr. Mustafa Sofikerim, şu bilgieleri verdi; “Üç önemli prostat hastalığı PSA değerini artırabilir; prostat enfeksiyonu (prostatit), iyi huylu prostat büyümesi (BPH) ve prostat kanseri. Bazı tetkikler ve tedavi süreçleri de (sistoskopi, prostat biyopsisi vb…) kan PSA değerlerini artırabilir. Yaşınız 50 veya üstünde ise ve aşağıdaki şikayetlerden biri veya birkaçı sizde varsa bu, prostat büyümesine işaret edebilir; İdrar yapmada güçlük. Zayıf idrar yapma veya idrar akımının yavaşlaması. İdrara başlamada gecikme veya bekleme. İdrar yapma sürecinin uzaması. Aniden idrara sıkışmak, idrarı kaçıracakmış gibi hissetmek. Daha sık idrara çıkmak. Gece uykudan uyanarak idrara kalkmak. İdrar yaptıktan sonra mesaneyi tam boşaltamama hissi. İdrar kaçırmak.”