‘Dünya Kanser Günü’nde Türkiye’de erkeklerde ve kadınlarda yaşa göre en sık görülen kanser tanısı verileri paylaşıldı. Verilere göre; “Erkeklerde görülen en sık kanser tanısı trekea, bronş, akciğer. En çok 61 yaşındaki erkeklerde görülüyor. Kadınlarda görülen en sık kanser tanısı ise meme kanseri. En çok 38 yaşındaki kadınlarda görülüyor.”

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği genel merkezinde ‘Dünya Kanser Günü’ nedeniyle Dünya Kanser (UICC) Kontrol Örgütü Başkanı Tezer Kutluk, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Seçil Özkan, Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Şuayib Yalçın ve Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Murat Gültekin katıldı. 2015 Dünya Kanser Günü’nün ana teması -Sağlıklı Yaşamayı Seçmek, Erken Tanı Sağlamak, Herkes İçin Tedavi, Yaşam Kalitesi- 'İmkansız Değil olarak belirlenirken Türkiye’de en sık görülen kanser türleri paylaşıldı.

'KADINLARDA MEME KANSERİ EN ÇOK 38 YAŞINDA GÖRÜLÜYOR'

Erkeklerde görülen en sık kanser tanısı trekea, bronş ve akciğer. Bu hastalık genellikle 60 yaşında olan erkeklerde çıkıyor. 33 yaşındaki erkeklerde Prostat kanseri, yaklaşık 21 yaşında görülen kanser tanısı ise Kolorektal ve Mesane kanseri. Yaklaşık 6 yaşında görülen en sık kanser hastalıkları ise Beyin, sinir sistemi, Pankreas ve Böbrek.

Kadınlarda görülen en sık kanser tanısı Meme kanseri olmakla birlikte en çok 38 yaşındaki kadınlarda görülüyor. 18 yaşındaki kadınlarda görülen en sık kanser türü Tiroid. Kadınlarda en küçük yaşta ve en sık görülen kanser tanısı ise 4 yaşında Uterus Serviksi kanseri. Erkeklerde ilk sıra olan Trekea, Bronş, Akciğer kanseri ise kadınlarda beşinci sırada yer almasına rağmen erkeklerde 60 yaşlarında görülen bu hastalık kadınlarda ise sadece 8 yaşında görülüyor.

Tütünle ilişkili kanserde en çok akciğer kanseri görülürken erkeklerde yaklaşık 100 bin kişide görülmekte. Kadınlar da ise akciğer kanseri yaklaşık 10 bin kişide görülmekte.