Tuzla’daki Ermeni yetimhanesinde yıkım karşıtı direniş sürüyor. Eylemciler, aralarında Hrant Dink ve Rakel Dink’in de bulunduğu bin 500’den fazla Ermeni çocuğu yetiştiren Kamp Armen'e ‘adalet istiyoruz’, ‘yetimhaneyi yıkmayın’ yazılı afiş astı.

Kamp Armen’de toplanan eylemciler, yetimhanenin yıkılmaması için protestolarını sürdürüyor. Kampın asıl sahibi olan Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi Vakfı’na devrini isteyen Ermeniler, ‘Adalet istiyoruz’, ‘Kamp Armen Ermeni halkın iade edilsin’ ve ‘Yetimhaneyi yıkmayın’ yazılı afiş astı. Eylemcilere HDP ve ÖDP gibi bazı siyasi partiler de destek verdi.

Kampta yıkım nöbeti tutan Volkan Akyıldırım, 10 gündür yetimhanenin yıkılmaması için burada bulunduklarını söyledi. Akyıdırım, “Burada yapılan buraya özgü bir sorun değildir. Türkiye’deki bütün Ermeni, Yahudi gibi azınlık mallarına ilişkin uygulanan gasp politikasıdır.” dedi.

ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş da, “Burası Hrant Dink’in büyüdüğü, anılarının olduğu bir yer. Burada tarih var, anı var. Bir halkın kimliği kültürü var, anısı var. Buranın korunması lazım.” ifadelerini kullandı. Taş, yetimhanenin tapusuyla birlikle asıl sahibi olan Ermeni vakfa iade edilmesi gerektiğini kaydetti.

Murat Hızır ise, binanın yaklaşık 25 yıldır devlet tarafından gasp edildiğini belirtti Hızır, “Amacımız buranın korunarak çocukların gelip burada kamp yapmalarını sağlamak. Betonla alış veril merkezleri ile ilişkimiz yok.” dedi.

Yetimhanede yıkımın durdurulması için yapılan yazılı açıklamada ise şu görüşlere yer verildi: “Bizler Kamp Armen Dayanışması olarak adalet nöbetimizi 11 gündür sürdürüyoruz. Kamp Armen'i Ermeni halkının emek, umut ve inançla gerçekleştirdiklerine sahip çıkıyoruz. Ermeni yetim çocukların düşleriyle, alın teriyle yükselen ve değerini de bu emekten alan Kamp Armen’i yıktırmayacağız. Buradaki varlığımız sadece bir binayı korumak değil ayı zamanda Hrant’tan bize miras kalan ortak yaşam ve dayanışma kültürünü yeniden kurmak, yeni yaşamın ilk filizlerini bu kampta yeşertmektir.”

Yetimhanenin yıkımına 6 Mayıs’ta başlanmıştı. Üçte bir oranında yıkılan kampın yıkımına devam edilmemesi için Kamp Armen’de toplanan eylemciler, bekleyişini sürdürüyor.