Araştırmacı-Yazar Yusuf Delikoca, Ermenilerin Kozan’dan toprak talebine cevap olarak, “Ermeniler, Kozan’da Küçük Cami’yi ateşe verdiler. Yüzlerce insanımızı katlettiler. Asıl Fransız ve Ermeniler tazminat ödemelidir.” dedi.

Delikoca, yaptığı açıklamada, özellikle Fransızların Birinci Dünya Savaşı sonrasında Mondros Mütarekesi’ni fırsat bilen Fransızların Adana ve Kozan’ı işgal ettiği günlerde yaşanan olaylar hakkında önemli bilgiler verdi. Delikoca şunları söyledi: “Birinci Dünya Savaşı sonrası 1918 yılının 21 Aralık günü başlayıp 1921 yılının Aralık ayına kadar üç yıl süren Adana’nın Fransızlar tarafından haksız ve hukuksuz bir şekilde işgal edildiği günlerde onlarca katliam, yağma ve soygunlar yaşandı. Bu olaylardan en acı olanlarından birçoğu da Kozan ilçesinde yaşanmıştır. Fransızların işgal günlerde idareyi, emniyet ve jandarma kuvvetlerini ele geçiren Ermeniler, Türk halkına karşı büyük bir katliam hareketine girmişlerdir. 1915 yılında yapılan tehcir sonrasında intikam hırsı ile hareket eden Ermenilerin amacı Türk ve Müslüman halkı yok edip Kilikya Ermeni Devleti’ni kurmaktı. Fakat 2 Haziran 1920 günü Kozan’ı terk etmek zorunda kaldıkları için bunu başaramadılar.”

Türk milletinin öz yurdu olan savaşta kaybedilmemiş toprakları haksız ve hukuksuz bir şekilde işgal eden Fransızların ve Ermenilerin, üç yıl süren işgal günlerinde yaptıkları tüm katliamın, yağma ve tarihi eserleri yok ettikleri için tazminat ödemeleri gerektiğini kaydeden Delikoca, “Türkiye bu konuda AYM’ye başvurulmalıdır.” dedi.

Fransızların Kozan’ı işgal ettiği günlerde en acı olaylardan birisinin de fırınlarda insanların yakılması olayı olduğunu söyleyen Delikoca, “1990 yılında yapılan araştırmalarda o günleri yaşayan ve Hükümet dairesinde Kozan Mutasarrıfı Hamdi Bey’in emir eri ve postacı olarak görev yapan Halil Altıparmak, Emin Kurtoğlu ve Behçet Göçük adlı kişiler insanların yakıldığı fırınları ve yerlerini göstermiştir. Arşivlerde ve tarihi kayıtlarda fırınlarda yakılan insanların isimleri dahi kayıt altına alınmıştır.” ifadelerini kullandı.