Basına yönelik operasyon kapsamında tutuklanan Emniyet Müdürü Ertan Erçıktı, savcılığa yanlış bilgi verdiği gerekçesiyle Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Zeki Çatalkaya hakkında suç duyurusunda bulundu.

Tahşiye adlı gruba operasyon yapıldığı gerekçesiyle basına yönelik başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan Erçıktı’nın avukatı Sami Selçuk, Ankara Başsavcılığı’na ulaştırılmak üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayet dilekçesi verdi.

Adliye önünde açıklama yapan Selçuk, müvekkili Erçıktı adına suç duyurusunda bulunduğunu belirtti. Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın da tutuklandığı basına yönelik soruşturma kapsamında müvekkillerine, “Sayın Gülen’in herkul.org sitesinde yayınlanan bir videosundan hareketle deniliyor ki, 'siz bir soruşturma kurguladınız, bunun sonucu olarak da bir takım kişiler tutuklandı' deniyor tahşiye kapsamında.” şeklinde suçlama yöneltildiğini belirten Selçuk, “Bu soruşturmayla ilgili olarak İstanbul emniyeti Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yazı yazmış, ‘bu konuda bir çalışma var mı, Tahşiye grubu hakkında 2010 senesi öncesine ait olarak?’ Zeki Çatalkaya imzalı 19 Kasım 2014 tarihli cevabi yazıda ‘bu konuda bir çalışmaya rastlanılmamıştır.’ Yani sanki İstanbul emniyeti istihbarat şube müdürlüğü kendi kafasına göre böyle bir şey kurgulamış gibi bir anlam çıkmıştır. Halbuki basına da yansıyan kadarıyla da bir takım belgeler yayınlandı. İsmail Hakkı Pekin, Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat Başkanı dönemin, imzalı belgeler yayınlandı. Kendisi de bu konuda açıklamada bulundu. ‘Bizim istihbari çalışmamız vardı’ dedi. Bu belgenin tarihine baktığımızda 2009’un Mart ayına ait. Demek ki bu konuda yapılan çalışmalar var. Aynı şekilde İstanbul istihbarat şube müdürlüğünün 2008 yılına ait bir yazısı var. Bu yazısında da yine Tahşiye grubuna ilişkin olarak ‘güvenilir kaynaktan edinilen bilgiye göre’ deniliyor. Buradaki güvenilir kaynaktan kasıt MİT’tir. Savcılık sorduğunda da bu cevabı alacaktır.” dedi.

İstanbul istihbarat Şube Müdürlüğü'nün, 2008 sayılı Aralık ayına ilişkin Tahşiye grubuna ait çalışmasını MİT’in çalışmasına dayandırdığını kaydeden Selçuk, “Yani İstanbul istihbaratından önce MİT’in çalışması vardır.” ifadelerini kullandı.

“Mademki MİT’in çalışması var, mademki Emniyet Genel Müdürlüğü’nün daha önce çalışması var, mademki Genelkurmay Başkanlığı istihbaratının bir çalışması var nasıl oluyor da müvekkillerimiz bu soruşturmayı kurgulamış oluyorlar?” diye soran Selçuk, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün savcılığı yanlış bilgilendirdiğini söyledi. Selçuk, bu konuda Zeki Çatalkaya hakkında suç duyurusunda bulunduklarını kaydetti.

Dilekçede Çatalkaya ile birlikte tespit edilecek diğer şüpheliler hakkında görevi kötüye kullanma, adli makamları yanıltma ve resmi belgede sahtecilik suçlarından kamu davası açılmak üzere soruşturma başlatılması istendi.

Basına yönelik operasyon kapsamında, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, emniyet müdürleri Tufan Ergüder, Ertan Erçıktı, Mustafa Kılıçarslan, Ali Fuat Yılmazer, Yurt Atayün, Ömer Köse, Erol Demirhan ve Kazım Aksoy tutuklanmıştı. Karaca, STV’de yayınlanan bir dizi senaryosu gerekçe gösterilerek tutuklanmıştı. Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı da aynı soruşturmada gözaltına alınmış, iki köşe yazısı ve bir haber nedeniyle tutuklanması istenmişti. Ancak Dumanlı serbest kalmıştı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da konuyla ilgili yaptığı bir açıklamada Tahşiye grubu üyelerinin aranarak şikayetçi olmalarının istendiğini açıklamıştı.