Japonya'da meydana gelen Ertuğrul Fırkateyni kazasının 125. yıldönümü kapsamında düzenlenen 12. Ankara Japon Filmleri Festivali, “Kaligrafinin Gücü-Kızların Zaferi” filminin gösterimi ile başladı.

Japonya Büyükelçiliği, The Japon Foundation,Türk Japon Vakfı işbirliğiyle gerçekleştirilen festival, 20-21 Şubat tarihleri arasında Ankara’da sinemaseverler ile buluşuyor. Ankaralı sinemaseverlerin ilgi gösterdiği ilk film gösteriminde “Kaligrafinin Gücü-Kızların Zaferi” adlı film izleyici ile buluştu.

Festival ile ilgili konuşan Japonya Büyükelçiliği Kültür ve Basın Bölümü Başkanı Shinji Yamada, Ertuğrul Fırkateyni kazasının filminin planının uzun zaman önce var olduğunu söyledi. Filmin ortaya çıkışıyla ilgili olarak bilgi veren Yamada, kazanın olduğu yerin belediye başkanı ve filmin yönetmeninin ilişkilerinden dolayı eskiden beri birbirlerini tanıdıklarını söyledi. “Onlarda aralarında böyle bir film yapacağız” diye konuşmuşlar böylece proje ortaya çıktı. Yamada, Japon Filmleri Festivalinin bu yılki temasının ortaya çıkmasının nedenine de değinerek, “Ertuğrul fırkateyni kazasının 125. Yıl dönümü olduğundan ve ortak bir film projesi yürüttüğümüz için bu temayı seçtik. Bunun üzerine bizde Ankara’daki bu festivaldeki filmleri bu konu üzerinde yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

Japonya Büyükelçiliği Kültür ve Basın Bölümü Başkanı Shinji Yamada, Ertuğrul Fırkateyni filminin çekimlerinin geçen Aralık ayında Japonya’da başladığını söyleyerek, Şubat ayı itibariyle Japonya’daki çekimlerin bitip, Türkiye’deki çekimlerinin başlayacağını söyledi. Türkiye ve Japonya ekiplerinin ortak olarak bir çekim yapacaklarını ifade eden Yamada, filmin sonbahara doğru bitirmeye çalışacaklarını kaydetti.

Ankara Japon Filmleri Festivali ile ilgili bilgi veren Yamada, “Bugün büyülü Fener sinemasında gösterim olacak. Yarın da Oran’da bulunan Türk-Japon vakfında gösterim olacak. 5 tane film gösterimi olacak. Gösterilecek filmlerden iki tanesi, çekimi devam eden Ertuğrul Fırkateyni filminin yönetmeni olan Mitsutoshi Tanaka’nın filmi olacak. Onun dışında iki tane de anime film de var. Ücretsiz olarak izleyebilirsiniz.” diye konuştu. Festivalde üzerinde durulan temalarla ilgili de bilgi veren Yamada, “Biz Ankara Japon Filmleri Festivali'nde iki konuyu önemsiyoruz. Birincisi yeni film olsun, ikincisi çeşitli Japon filmleri olsun diye seçiyoruz. Özellikle bu sene Ertuğrul Fırkateyni'nin 125. yıldönümü olduğu için bu filmin yönetmeni olan Mitsutoshi Tanaka’nın iki tane eserini de aldık.” şeklinde sözlerini tamamladı.