Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay, Adıyaman'da yeni keşfedilen ancak definecilerin talanına uğrayan antik kent ile ilgili adım atılması gerektiğini söyledi. Kendi bakanlığı döneminde, böyle bir haber çıktığında aynı gün yerel birimleri harekete geçirdiğini belirten Günay, “Şimdi böyle bir tavır alınır mı alınmaz mı önümüzdeki günlerde göreceğiz. Bu haberden sonra yetkililer hemen Adıyman'daki olay yerine gitmeli.” dedi.

Adıyaman'ın Besni ilçesine bağlı Suvarlı Kasabası'nda araştırmacı yazar Hasan Mahir tarafından keşfedilen ve Cihan Haber Ajansı'nın görüntülediği antik kent ile ilgili ilk tepki Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay'dan geldi. Günay, konuya büyük bir hassasiyetle yaklaşılması gerektiğine dikkat çekti.

Çok sayıda mozaik ve kaya mezarları gibi tarihsel figürlerin bulunduğu alanı haberleştirenlere, gösterdiği duyarlılıktan dolayı teşekkür eden Günay, “Kamuoyu uyarılmış oldu. Anadolu'da bilinmeyen ve defineciler tarafından keşfedilip tahrip edilen bir çok yer var.” ifadelerini kullandı.
Bakanlığın bunların üstesinden gelebilmesi için daha büyük bir bütçe ve elemana ihtiyacı olduğuna vurgu yapan Günay, “Ama her yıl devlete turizmden 30 milyar dolardan daha fazla gelir getiren ve ekonomiye büyük katkı sağlayan bu bakanlığın bütçeden aldığı pay yüzde 1 bile değil. Ayrıca çok sayıda arkeolog ve sanat tarihçisi de güç koşullarda da olsa çalışma için sıra bekliyor. Ne yazık ki kadro taleplerine de yıllardan bu yana Maliye ve Devlet Personel Başkanlığı gereken ilgiyi göstermiyor.” şeklinde konuştu.

'DÖNEMİMDE OLSA OLAY YERİNE KENDİM GİDERDİM'

Bunlara rağmen antik kentle ilgili adım atılması gerektiğine dikkat çeken Günay, “Bu mazeretler bir yana haberinizden sonra ben hemen bugün çevre müzelerden yetkililerin ve bakanlıktan bir yetkilinin buraya gitmesini beklerim. Dönemimde böyle bir haber çıktığında aynı gün yerel birimleri harekete geçiriyor önlem alınmasını sağlamaya çalışıyor ve gecikmeksizin de bakanlıktan üst düzey bir yetkilinin bu alana gitmesini mutlaka sağlıyordum. Hatta alan çok önemliyse 2 gün içerisinde mutlaka kendim de gidiyordum. Ama şimdi böyle bir tavır alınır mı alınmaz mı önümüzdeki günlerde göreceğiz.” açıklamasında bulundu.