Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Kültür Sanat Komisyonu tarafından düzenlenen ‘Düşüncenin İzinde’ konferans serisinin yirmi ikincisi düzenlendi.

Sabancı Kültür Sitesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet İnam konuşmacı olarak katıldı. Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. H. Fahrettin Keleştemur ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Yetim’in de katıldığı etkinliğe, akademisyen ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Akademik çalışma alanları mantık, bilim felsefesi, bilgi teorisi, felsefe tarihi, kültür felsefesi ve ahlak felsefesi olan Prof. Dr. Ahmet İnam, etkileyici anlatım tarzı ile Friedrich Nietzsche’nin hayatını ve felsefedeki yerini anlattı. Nietzsche’nin kitaplarını alıp okuyan insanların onu anladığını sandıklarını ama derin anlamlarının olduğunu belirten İnam, “Zaman zaman Nietzsche diye okuduğumuz metinlerin onunla alakası olmadığını görüyoruz, özellikle internette yazan özlü sözlerden çoğu Nietzsche'nin değil. Nietzsche’yi anlatmak benim için bir serüvendir. Osmanlı döneminden beri ilgi görmüş, anlaşılmaya, yorumlanmaya çalışılmış bir filozof. Bugünde kitapları en çok satan felsefeciler arasındadır. Hemen hemen her entelektüelin kütüphanesinde bir Nietzsche kitabı vardır. Çoğunlukla Nietzsche’ye insanların bir sempatisi ve ilgisi vardır” şeklinde konuştu.

Nietzsche’nin hayat üzerine konuşan, insan üzerine yorum yapan bir filozof olduğunu dile getiren Prof. Dr. İnam, Nietzsche’yi belli bir çerçeve içerisinde değerlendirmek ve anlamanın yanlış olduğunu ancak sınırsız bir yorumunda ‘ne desek uyar’ tavrının da doğru olmadığını dile getirdi. Nietzsche’nin insanları neden cezbettiğini açıklayan İnam, “Herkesin kendine göre bir cevabı olabilir ama Nietzsche okuyanlar onda kendilerine ait bir şeyler buluyorlar ve bir düşünme, duyma ve insan olma açısından bir özgürlük duygusuna sahip oluyorlar diye düşünüyorum. Bunu her düşünürde bulamazsınız. Nietzsche; hayatı yorumlamayı, varolma, kainatı anlama açısından hepimize belli kapılar açabilen bir düşünürdür” dedi.

Nietzsche’nin yüzyıllar boyunca kalacak edebi eserler ortaya koyduğunu, Roma ve Yunan kültürü onun yaşadığı bir dünya haline geldiğini belirten İnam, Nietzsche’yi daha çok okuyup anlamaya çalışılması gerektiğinin altını çizdi.

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur’un Prof. Dr. Ahmet İnam’a hediye takdiminin ardından program son buldu.