Bursa Erzurum Dernekleri Federasyonu ev sahipliğinde BUTTİM'de düzenlenen 1. Erzurum Kültür ve Turizm Günleri adeta Erzurum'u Bursa'ya taşıdı. Cağ kebabından, küflü peynire, İspir fasulyesinden kadayıfa kadar birçok lezzetin görücüye çıktığı etkinlikte namı dünyaya yayılan İspir Fasulyesi'nin kilosu 20 liradan satışa sunuldu. 'Erzurum günleri olur da cirit oyunu oynanmaz mı' demeyin, etkinliğe gelenleri atlı cirit ekipleri karşılıyor.

Dün başlayan etkinliklerin resmi açılışı bugün Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun da katılımıyla düzenlenen törenle yapıldı. Cumartesi akşamına kadar sürecek etkinlik için bir çok davetli Erzurum'dan Bursa'ya geldi. Başta cağ kebabı olmak üzere, İspir fasulyesi, bal ve peynirden tutun da diğer yöresel ürünlere kadar birçok ürünün satın alınabildiği etkinliğe çok sayıda stant açıldı. Vatandaşlar titizlikle stantları gezerken, memleket hasretini aldıkları gıdalarla gidermeye çalıştı. Atlı cirit birlikleri ise etkinliğe gelenleri karşılarken mini oyun sergiliyor. Etkinlik açılışında paramatörle semalarda gezen bir kişinin, cağ kebabının reklamını yapması dikkat çekti.

İSPİR FASULYESİNİN KİLOSU 20 LİRADAN SATILIYOR

En büyük ilgiyi cağ kebabı, dolma kadayıf ve İspir Fasulyesi stantları görüyor. Etkinlikte Erzurum'un ilçe belediyeleri de kültürel sunum yapıyor. Bursa Erzurum Dernekleri Federasyonu Başkanı Ömer Ömeroğulları, "Bu iki marka kentin kültürel yapısı, manevi dokusu, tarihsel dokusu ve coğrafi yapısı birbirine çok benzemektedir. Palandöken'in eteğinde bir marka kent Erzurum, Uludağ'ın eteklerinde de Osmanlı'ya başkentlik yapmış ecdat yadigarı güzel Bursamız bulunmaktadır." dedi.

İspir Fasulyesi satan Ali Yazar ise şunları kaydetti: "İspir fasulyesi artık dünya markası oldu. Sayın eski Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül bu fasulyeyi tüketiyor. Yüksek rakımlarda yetişiyor. Lezzetlidir ve erken pişer. Piştiği zaman da çapının iki katına kadar çıkar, başka bölgede olmaz. Organik ortamlarda yetişiyor. Makineli tarımda bölgede yok. Kimyasal gübre kullanılmıyor, hayvan gübresi kullanılıyor. Stant da yoğun ilgi var. Fiyatından dolayı bilmeyenler biraz mesafeli yaklaşıyor ama bir tüketen bir daha vazgeçmez."