Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Taner Bayır, Erzurum'da bal üretimin yüz güldüreceğini söyledi. Bayır, yıllık bal rekoltesinin geçen yıla göre yüzde 30 artışla 6 bin tona ulaşmasının tahmin edildiğini açıkladı.

Türkiye, Çin'den sonra bal üretiminde dünya ikinciliğini elinde bulunduruyor. Avrupa'nın en büyük bal üreticisi olan Türkiye'de çiçek balı üretimi geçen yıl mevsimsel nedenlerden dolayı düşmüştü. Yeni bal sezonu bu ayın ortalarında başlıyor. Türkiye'nin önemli çiçek balı üretim merkezlerinden birisi Erzurum'da 15 Ağustostan itibaren kovanlar açılacak. Haziran- Temmuz döneminde sıcak rüzgarlar nedeniyle çiçek nektarındaki kurumaların bal üretimini düşürmesi beklenirken, yüksek kaliteli nektar dikenli çiçeklerin açmasıyla balcıların yüzü de güldü.

Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Taner Bayır, Erzurum'da yerli 120 bin kovanın bulunduğunu söyledi. Bayır, Erzurum'da geçen yıl olumsuz hava koşulları nedeniyle bin 500 ton çiçek balı üretildiğinin belirtti. Yeni sezonda yerli arıcıların en az 2 bin ton bal beklediğini dile getiren Bayır, "Hedefimiz bu yıl 2 bin ton çiçek balı elde etmek. Erzurum'a Karadeniz'den gelen arıcıların elde ettiği balı da hesaba katarsak ilimizde bu yıl 6 bin ton çiçek balı üretmiş olacağız. Bu bir rekor. 2 bin ton baldan Erzurum'a 5 milyon TL girdi sağlanacak. Haziran- Temmuz döneminde sam rüzgarından çiçekler kurudu. Tam ümidimizi kestiğimiz sırada boğa dikeni, deve dikeni ve kenger gibi nektarı yüksek dikenli bitkiler çiçek verdi. Balımızın kalitesi çok yüksek. Enzim değeri yüksek poliflora balımızın değerine değer katıyor." dedi.

TEŞVİKLER CAZİP OLMALI

Arıcılık teşviklerinin yetersiz olduğuna da dikkat çeken Taner Bayır, "Arıcılık ekonomik değeri yüksek bir sektör. Devlet, eski arıcılara yüzde 50 teşvik verirken, yenilere vermiyor. Arıcılığımızı modernize ediyoruz ama geliştiremiyoruz. Arıcılık bir sektör ve teşvikler etkili olmalı. Bu konuda meslek edindirme kursları oluşturulmalı, istihdam ve bal üretimi ciddi şekilde teşvik edilmeli." konuştu.

TV'DE SATILAN BALDAN UZUK DURULMALI

Bayır, tv'lerde reklamı yapılan ballardan uzak durulmasının da gerektiğini sözlerine ekleyen Bayır, "Tv'lerde satışı yapılan bal reklamlarına itibar edilmemeli. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan kontrol belgesi almamış bal tercih edilmemeli. Hangi mal veya ürün olursa olsun maliyetinin altında satışlara şüphe ile yaklaşılmalı. Kaliteli, güvenilir marka bal tercih edilmeli." diye konuştu.