Erzurum İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında, Yakutiye ilçesi Rabia Hatun Mahallesi'nde deprem tatbikatı gerçekleştirdi.
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü koordinesiyle düzenlenen tatbikata, Büyükşehir Belediyesi, İl Emniyet Müdürlüğü, Türk Kızılayı, Karayolları 12. Bölge Müdürlüğü ve Sağlık İl Müdürlüğünün de aralarında bulunduğu 26 hizmet grubu katıldı.

Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen TAMP tatbikatı için AFAD’ın lojistik depoları bilgilendirilmedi. Sabah 09.30’da başlayan tatbikatta senaryo gereği Erzurum merkezli 6.5 şiddetinde bir deprem olduğu duyuruldu. Tatbikattan bilgisi olmayan ülke genelindeki AFAD lojistik depoları yöneticileri kurtarma ekiplerini alarma geçirdi. AFAD Başkanı Fuat Oktay, habersiz yapılan tatbikat için Türkiye genelindeki lojistik depoların da harekete geçirildiğini söyledi. Oktay, "Tatbikat başladığı anda Erzurum’da depremin olduğu bilgisi geçilmiş. O illerde de zaten ne yapılması gerektiği bilgisi var. İkinci bir talimata gerek kalmadan aniden harekete geçiyorlar. Tüm illerimizi tüm lojistik merkezlerinden TIR’lar yola çıkmış durumda. Hepsinin nerde olduğunu takip ediyoruz. Coğrafi olarak da uydudan da takip ediyoruz. Erzurum’a ne zaman geleceklerini biliyoruz. Bu tatbikat olduğu için tekrar yoldan döndüreceğiz. Hepsini bu şekilde test etmiş olduk.” dedi.

Senaryo gereği, saat 09.30'da merkez üssü Yakutiye ilçesi olan 6,5 büyüklüğünde deprem meydana gelmesinin ardından kopan elektrik kabloları yangına yol açtı. Enkaz altında yaralıların bulunduğu ihbarlarıyla ekipler yola çıktı, itfaiye ekipleri yangınlara kısa sürede müdahale etti. Yanan binalarda mahsur kalan vatandaşların kurtarılmasının ardından, deprem nedeniyle aracı enkaz altında kalan bir sürücü de sıkıştığı yerden kurtarıldı. Olay yerinde Kimyasal Biyolojik Radyasyon ve Nükleer ölçümü yapıldı. Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) enkazda arama kurtarma çalışmalarına katıldı. Arama kurtarma köpeğinin de katıldığı tatbikatta çıkarılan yaralılar ambulanslarla en yakın sağlık birimlerine nakledildi. Yaklaşık 2 saat süren tatbikatı öğrenciler ve vatandaşlar büyük ilgiyle izledi.

Türkiye’nin afetlere her alanda hazır hale geldiğini söyleyen AFAD Başkanı Fuat Oktay, “Kaynak ve kabiliyetlerimizi, tüm bakanlık kurum ve kuruluşlarını etkin koordine ederek, ülkemizin ortak gücüne dönüştürdük ve dönüştürmeye devam ediyoruz. Türkiye genelinde 81 ilimizi hazır etmek amacıyla hazırladığımız Türkiye Afet Müdahale Planı’nı, sisteme dönüştürmüş durumdayız. Bunun ilk tatbikatını Erzurum'da bugün gerçekleştirdik” dedi.