Erzurum'da küçükbaş hayvan besiciliği yapan Cesim Aras, Erzurum Et ve Süt Kurumu (EBK) mezbahanesine canlı ağırlığı 18 TL'den 3 bin baş koyun satmak istedi. Ancak, kurum satın alım işleri müdürü iddiaya göre kilosu 22 TL'den Hollanda'dan et ithal ettiklerini belirterek, 18 TL'ye satılmak istenin kırmızı etin alımını yapmadı.

Bir zamanlar dünyaya kırmızı et ihraç eden Türkiye, et ithal eder hale geldi. Büyük ve küçükbaş hayvan varlığı sayısı son yıllarda artış göstermesine rağmen ülkede kırmızı et fiyatları cep yakıyor. Tüketici yüksek fiyattan yakınırken, üreticiler ise besledikleri hayvanı gerçek değeri üzerinden satamamanın sıkıntısını yaşıyor.

Erzurum'da konuyla ilgili ilginç bir olay yaşandı. Cesim Aras isimli küçükbaş hayvan üreticisi iddiaya göre dün Erzurum EBK mezbahanesine giderek 3 bin koyununu kilosu karkas ağırlık olarak 18 TL'den kestirmek istedi. Ancak Et ve Süt Kurumu Alım İşleri Müdürü ve şefi bu talebi Hollanda'dan kilosu 22 TL'den büyükbaş hayvan ithal edildiğini belirterek geri çevirdi. Hayvanlarını ucuz fiyattan da satamayan Aras, Başbakan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı ile Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü'ne vatandaşa pahalı et yedirdikleri için tepki gösterdi.

Aras, "Ben EBK idari heyetine 3 bin tane koyunu 18 TL'den kestireceğimi söyledim. Yetkililer 'Biz Hollandalı bir firma ile kilosu 22 TL'den sözleşme yapmışız.' dediler. Bu vatana ihanet değil midir? Bunu kamunun takdirine bırakıyorum. Şu an Et ve Süt Kurumu mezbaheneleri Doğu Anadolu'da kesim yapmıyor. 'Biz depolama yapmıyoruz. Sipariş üzerine yapıyoruz' dediler. Burada Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü olmak üzere hepsini istifaya davet ediyorum." diye konuştu.