Erzurum'da çocukların asırlardır bayramı öncesinde devam eden 'arafalık' yani fındık, ceviz, şeker, lokum toplama geleneği bu Ramazan Bayramı arifesinde de bütün canlılığıyla yaşandı. Günün başlamasıyla birlikte bayramlık elbiselerini giyen çocuklar ellerine aldıkları poşet ve çantalarla kapı kapı dolaşarak büyüklerin ellerini öpüp arafalık topladı.

Erzurumlular yüzyıllardır arafalık geleneğini yaşatıyor. Bayram öncesinde bayramlık giysilerini giyinen çocuklar, kalabalık gruplar halinde evleri dolaşıp, arafalık topluyor. Çocuklar topladıkları arafalıkları gün içerisinde diğer arkadaşları ile birlikte topluca yiyorlar ya da evlerine götürüp annelerinin tasarrufu altında çayla birlikte çerez niyetine tüketiyorlar.

Çocuklar kadar yetişkinler de arafalık heyecanı yaşıyor. Kapılarını çalan çocuklara mütebessim bir çehre ile şeker, çikolata sunan ev sahipleri, ellerini öpen çocuklara hayır dua edip, başlarını okşayarak yolcu ediyor. Erzurumlular Ramazan ve Kurban Bayramı arifesinde arafalık geleneğini yaşatmak için market veya şekercilerden 10'ar kilogram ağırlığında aldıkları arafalıkları gün içerisinde kapılarını çalan, çocuklara dağıtıyorlar.

76 yaşındaki Makbule Tercan da Maksut Efendi mahallesi Gül Sokak'taki evinin kapısını çalan onlarca çocuğa fıstık dağıtırken, arafalık geleneğinin yaşatılmasından duyduğu sevinci dile getirdi. Tercan, çocukların ziyaretinden mutlu olduğunu belirtti. Arafalık toplayan çocukların neşe ve sevincini görmekten mutluluk duyduğunru belirten Tercan, "Ben köyde doğdum. Köyde kız olduğumuz için arafalık toplayamıyorduk. 47 yıldır Erzurum'dayım. 47 yıldır da evimin kapısını her bayram öncesi çalan çocuklara arafalık olarak fındık, fıstık, şeker dağıtıyorum. Komşuluk ilişkilerinin yok olmaya yüz tuttuğu sıla-i rahmin unutulduğu bir dönemde çocukların arafalık bahenesiyle büyüklerini ziyaret etmesi gelecek adına bizleri ümitvar ediyor." dedi.