Kararın ardından vatandaşların dağıtım şirketlerinin önünde kayıp-kaçak bedellerinin hesaplanması talebiyle uzun kuyruklar oluşturduğunu belirten ESDER Genel Başkanı Çelikus, dağıtım şirketlerinin, abonelere ait son 10 yıla ait alacaklarını hesaplaması gerektiğini kaydetti. Yargıtay'ın kararıyla ”˜adaletin yerini bulduğunu' kaydeden Çelikus, “Yıllardır esnafın ve vatandaşın elektrik faturalarından alınan kayıp-kaçak bedelinin haksız bir uygulama olduğunu uzun yıllar söylemiştik. Şimdi adalet yerini buldu ve bu paraları geri ödeme vakti geldi. Toplamda 3 milyar liraya varan kayıp-kaçak bedeli geri ödenecek. Burada izlenecek yol, geriye dönük hesaplanan miktar aboneye bildirilip fatura üzerinden indirim olarak yansıtılmalıdır ve bu miktar faturada belirtilmelidir.” ifadelerini kullandı.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun kararının nasıl uygulanacağı konusunun bir an önce açıklığa kavuşturulmasının önemine işaret eden Çelikus şöyle konuştu: “Türkiye'de kayıp-kaçak oranları şu anda yüzde 14-15'ler civarında. Ancak bölgelere göre oranlar değişiyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yüzde 70'lere kadar çıkıyor. Kayıp-kaçağın Türkiye faturasının yıllık 2,7 milyar lira civarında olduğu tahmin ediliyor. Vatandaşın 3 milyar liraya varan kayıp-kaçak bedeli geri ödenmeli. Bunun için de vatandaşlarımızın son 10 yıl içerisinde ödemiş oldukları kayıp kaçak bedelleri bürokrasiye gerek kalmadan hesaplanıp abonelere bildirilmelidir.” 

“DÜRÜST VATANDAŞIN HAKKINI KORUMAK DEVLETİN GÖREVİ” 

Tüketici hakem heyetlerine, kaymakamlıklara ve mahkemelere gitmeden sonraki dönem faturalarında belli oranlarda indirime gidilerek abonenin alacaklarının sıfırlanması önerisinde bulunan Çelikus, "Böyle olması halinde hem vatandaşlar mağdur olmayacak, hem de tüketici hakem heyetlerini, kaymakamlıkları ve mahkemeleri bu yükten kurtarmış olacaklar. Bunun içinde acilen düzenlemeye gidilmelidir. Dürüst vatandaşı korumak devletin asli görevleri arasındadır." ifadelerini kullandı.