Denizli Devlet Hastanesi psikoloğu Önder Esen, sigarayı bırakma isteği geldiği an bırakılması gerektiğini söyledi. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla Denizli Kamu Hastaneleri Birliği tarafından genel sekreterlik ve Denizli Devlet Hastanesi çalışanlarına yönelik bir etkinlik düzenlendi. Etkinliğe İdari Hizmetler Başkanı Opr. Dr. Muhammet Akçaoğlu, Denizli Devlet Hastanesi Yöneticisi Opr. Dr. Kadir Gökhan Saçkan, idareciler ve çalışanlar katıldı.

Etkinlikte Psikolog Esen, “Sigarayı Bırakmanın Önemi ve Yöntemleri” konulu bir sunum yaptı. Esen, sigara içme sebeplerinin aksine, bırakmak için de geçerli ve güçlü sebepler olduğunu ifade etti. Sigara içen kişinin, kendisine neden içtiğini, neden içme ihtiyacı duyduğunu sorması gerektiğini ifade ederek, “İçenlere, 'Neden içiyorsun?' diye sorduğumuzda, aldığımız cevaplar genelde benzer oluyor. 'Sıkıntılarıma iyi geliyor, öfkemi yatıştırıyor, kendimi daha rahat hissediyorum, tek eğlencem, oyalanmamı sağlıyor, tadı hoşuma gidiyor, sohbet esnasında iyi gidiyor' gibi cevaplar alıyoruz. Sigara içen kişiler açısından baktığımızda gerçekten iyi nedenler ve böyle faydalı bir şeyse herkese tavsiye etmek gerekir. Sigara içmeyenler bu zevklerden mahrum kalmasınlar, onlar da başlasınlar diye düşünmek lazım. Oysa tam tersi, hiçbir tiryaki bu tavsiyelerde bulunmuyor, aksine sigarayı bırakmak istiyor.” dedi.

‘SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN RİSK ALIN’

Sigarayı bırakmak isteyenlerin, içme sebeplerinden vazgeçmeyerek risk almadıklarını anlatan Önder Esen, “Sigarayı bırakamama nedenlerine bakacak olursak, bunun çok değişik nedenleri olmakla birlikte basitçe formülize edersek düşülen tuzakla ilgili olduğunu görebiliriz. Bırakma nedenleri ne kadar sağlam olsa da içme nedenlerinin yanıltıcılığı nedeniyle risk almaktan vazgeçemiyoruz. Uyguladığımız psikoterapilerde, bu yanılgıların farkına varmasını sağladığımız bağımlıların sigarayı daha kolay bıraktıkları ve bu kararlarından dolayı da oldukça memnun kaldıklarını gözlüyoruz.” diye konuştu.

Psikolog Esen, sigarayı bırakmak isteyenlere şu tavsiyelerde bulundu: “Tercihinizi yapın, bundan sonra hayatınıza sigara içen birisi olarak devam etmek istemediğinizi düşünün ve yüksek sesle ifade edin. Karar verin; unutmayın bu sizin tercihiniz, kendiniz için bir şeyler yapma kararı veriyorsunuz. Sigara bırakma günü belirleyin. Korkmayın, birçok kişi kurtulmayı başardı ve çok memnun. Biraz cesur olursanız sizde başarabilirsiniz. Harekete geçin. sigaradan kurtulmak, bugüne kadar yaptığınız en iyi iş olabilir. Hayatınıza yenilikler girecek, kendinize güven gelecek, spora başlayacaksınız. Zorlandığınız anlarda sağlığınızın her geçen gün daha iyiye gittiğini, ekonomik kazançlarınızın olduğunu düşünün. Unutmayın, bırakma sürecinde tekrar başlamanız için tuzaklar karşınıza çıkacak. Uyanık olun ve sizi kandırmasına izin vermeyin. Bunu da unutmayın, sigarayı bıraktığınızda sorunlarınız ortadan kalkmayacak, sadece sorunlarınızla sigara kullanmadan başetmeyi öğreneceksiniz.”