Medya Etik Konseyi Başkanı Halit Esendir, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın muhalif medyayı susturmak için başlattığı çalışmayla ilgili bir açıklama yaptı. Halkın haber alma hakkının yasalar, Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alındığını belirten Esendir, muhalif sesleri susturmanın basın özgürlüğüne karşı yapılmış bir suikast olduğunu dile getirdi.

Medya Etik Konseyi Başkanı Esendir açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Ülkemizde bir kaç günden beri bir şayia dolaşıyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu’nun Ulaştırma Bakanlığı’na yazı göndererek, muhalefetin sesini duyurabildiği televizyon, radyo ve internet sitesi gibi medya organlarının kullandığı devlete ait uydu bağlantılarını yasalara aykırı bir talimatla kapatmasını istediği iddiaları seslendiriliyor.

Her zaman vurguladığımız üzere, halkın haber alma hakkı yasalar, Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmıştır. Bu üç temel dayanağa aykırı yapılacak her türlü girişim, kanunsuzluk ve usulsüzlük içerecektir. Halkın haber alma hakkına karşı yapılmış bir girişim olarak nitelenecektir.

Böylesi bir engellenme isteği sözkonusu ise ve bu bir savcılık tarafından yapılmış ise durum çok vahim demektir. Savcılığın idari bir tasarruf kullanarak böylesi bir talimat vermesi basın özgürlüğüne karşı yapılmış bir suikasttır.

Ülkemizin uluslararası kamuoyunda küçük düşürülmesinden vazgeçilmelidir. Basın özgürlüğü, ifade hürriyeti tüm dünyanın kabul ettiği temel haklara yapılacak saldırılara derhal son verilmelidir."