Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde, 8 Ocak 2014’te eve alkollü gelerek kendisine şiddet uygulayan 18 yıllık eşi Muhammet Ali Erke'yi(38) boğarak öldüren 4 çocuk annesi Ayşegül Erke'nin(36) tutuksuz yargılanmasına devam edildi. Savcı, mütalaasında; sanığın eylemini haklı görülebilir bir korku ve telaştan kaynaklanan güdü ile savunma sınırını zorlayarak gerçekleştirdiğinden hareketle ceza verilmemesini talep etti.

Eyleminde meşru savunma ve zorunluluk hali bulunduğu gerekçesiyle 24 yıla kadar hapis istemiyle 1 yıldır ‘tutuksuz’ yargılanan Erke, Zonguldak 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki altıncı duruşmada hakim karşısına çıktı. Duruşmaya ölen Muhammet Ali Erke'nin babası Ethem Erke, kız kardeşi Derya Balkan ve avukatlar katıldı.

İddiaya göre olay şöyle gelişti: Ayşegül Erke, eve alkollü gelen eşi Muhammet Ali Erke'yi, kendisini ve 4 çocuğunu dövdüğü gerekçesiyle boğarak öldürdü. Cumhuriyet Savcısı Erdoğan Doğan’ın verdiği mütalaaya göre; sanık Ayşegül Erke ile evlilikleri süresince alkol alışkanlığı bulunan maktül Muhammet Ali Erke eşine ve çocuklarına şiddet uyguluyordu. Olayın yaşandığı gece yine eve alkollü şekilde gelen maktül Muhammet Ali Erke eşine yine sözlü ve fiziksel şiddet uyguladı. Ali Erke, çocuklarına ve eşine hakaret edip, ayrıca eşine nedensiz bir şekilde bıçakla saldırdı. Sanığın da maktülü itip yere düşürdüğü ve yeniden kendisine saldırmak istemesi üzerine boynuna sarılıp boğma olayı vuku buldu. Erke, eşinin öldüğünü anlayınca polisi arayarak teslim oldu.

Olayda yaşam hakkına yönelik haksız bir saldırı olduğu, saldırı ve savunmanın ise eş zamanlı olduğuna dikkat çeken Cumhuriyet Savcısı, “Saldırının yaşam hakkına yönelik olması, saldırı ile savunmanın eş zamanlı bulunması, saldırı ile savunma arasında oran bulunması koşullarının gerçekleştiğinin kabulü ile sanığın eylemini haklı görülebilir bir korku ve telaştan kaynaklanan güdü ile savunma sınırını zorlayarak gerçekleştirdiği anlaşıldığından TCK’nın 27/2 gereğince sanık hakkında ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmesi talep ve mütaala olunur” dedi.

Baba Ethem Erke, mütaalaya katılmadığını belirterek, sanığın tutuklanmasını istedi.
Sanık Ayşegül Erke ise iddia makamının görüşüne katıldığını ve tamamen gerçekleri söylediğini kaydetti.
Mahkeme heyeti duruşmayı, 10 Şubat 2015 tarihine erteledi.
Ayşegül Erke, polis korumasında adliyeden ayrıldı.
Mahkeme çıkışı ölen Muhammet Erke’nin babası Ethem Erke, gazetecilerin sorusu üzerine, “Burada adalet yazıyordu ama göremiyorum” diyerek tepkisini dile getirdi.