Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden olan Kent Konut ile ilgili eski AK Parti İl Başkanı Mahmut Civelek ve bazı bürokratların haksızca indirimli konut ve işyeri aldığı iddiaları hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Hazırladığı 4 klasörle suç duyurusunda bulunan BBP Genel Başkan Danışmanı ve Kocaeli milletvekili adayı Serhat Duyar, "AK Parti iktidarında, yolsuzluk, yasaklar, yolsuzluklarla mücadele yerini, rant, rüşvet ve riya aldı. Kent Konut'ta usulsüzlük yapanlarla ilgili suç duyurusunda bulunduk. Adalete güvenmek istiyorum." dedi.

BBP Genel Başkan Danışmanı ve Kocaeli milletvekili adayı Serhat Duyar, İl Başkanı Nihat Yıldız ve partisinin Kocaeli milletvekili adaylarıyla birlikte, Kent Konut'taki iddialara ilişkin hazırladığı 4 klasörü savcılığa teslim etti ve suç duyurusunda bulundu. Duyar, adliye çıkışında yaptığı açıklamada, "Uzunca bir süredir Kent Konut davası farklı alanlarda devam ediyor. Bilirsiniz, bal tutan parmak yalar diye bir deyim vardır. Kent Konut'tan hileli indirim ile daire alanlar ise 10 parmağını birden yalamış." dedi.

Kent Konut'un rant üreten bir şirket haline geldiğini iddia eden Duyar, şöyle devam etti: "Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduk. Kent Konut'u tanımlamak gerekirse, anonim şirket ve bir belediye iştirakidir. Ama kent konut bir belediye iştiraki yerine işine geldiği gibi davranıyor. Açıklama istendiği zaman 'ticari sır' diyor ve açıklama yapmaktan kaçınıyor. Senin bu lüksün yok. Kendisine 18 kat imar izni alırken, bu sektörden para kazanmaya çalışan müteahhitler ise 3 kat ile sınırlı tutuluyor. Buradan da Kent Konut'un rant üreten ve müteahhitler ile haksız rekabet eden bir kurum olduğunu görüyoruz. Hileli satış yapılıyor. Adeta içinde ve dışında şebeke kurulmuş. Kent Konut 12 bin konut üretti ama buna rağmen 70 milyon TL zarar söz konusu. Kent Konut'ta çalıştığı iddia edilen ve daire satışı yapılan kişiler 5'er daire alıyor. Üstelik 10 bin TL peşin geri kalanı senetle. Hangimize bu imkan sağlanıyor. Buda yetmezmiş gibi 100 bin TL'lik bir daire peşin ödenmediği halde yüzde 10 peşin indirimi, yüzde 10 da belediye personeli indirimi yapılıyor."

Duyar, yolsuzluk, yasaklar ve yolsuzlukla mücadelenin yerini, AK Parti iktidarında rant, rüşvet ve riya aldığını iddia ederek, şunları kaydetti: "Kent Konut'tan daire alanların hepsini suçlamıyorum. Bu usulsüzlüklerden haberi olmayanlar var. Adalete güveniyorum. Adalete güvenmek istiyorum. Bundan sonra görev Cumhuriyet savcılarının."

CHP DE PEŞİNİ BIRAKMIYOR

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, bir süre önce yaptığı açıklamada, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden olan Kent Konut ile ilgili eski AK Parti İl Başkanı Mahmut Civelek ve bazı bürokratların haksızca indirimli konut ve işyeri aldığı iddialarıyla ilgili sürece değinmişti. Akar, Kent Konut'un 2008 yılında sosyal ve toplu konut yapmak üzere kurulduğunu belirterek, "Alt gelir grupları engelliler denilerek oluşturulan bu sosyal sorumluluk abidesi sosyal sorumsuzluk ve yolsuzluk olayları ile adını duyurdu." açıklamasında bulunmuştu.

Akar, şöyle devam etmişti: "Eski AKP İl Başkanı Mahmut Civelek’in 2014 yılın temmuz aylarında Kent Konut’dan 3 ev 1 işyerini indirimli haksız bir şekilde aldığı iddiaları gündeme gelince ağustos ayında 3 müfettiş, eski genel müdürler döneminde kimlere ve ne miktarda haksız indirim yapıldığını araştırmak üzere görevlendirildi. 3 müfettişin 4 ay sonunda hazırladığı rapor yaklaşık 12 aydır sır gibi saklanıyor. Rapor sonrası Kent Konut’ta başlatılan operasyonda ilk olarak 8 kişiye fatura kesildi."

Akar, süreci yakından takip ettiklerini belirterek, buna ilişkin yaptıklarını şöyle anlatmıştı: "Ağustos 2014’te Meclis'te dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin cevaplaması istemiyle iddiaların ve soruşturmanın akıbetine ilişkin soru önergesi verdik, her ikisi de cevaplanmadı. Ocak 2015 tarihinde İçişleri Bakanlığı Bilgi Edinme'den tekrar soruşturmanın akıbetine ilişkin bilgi talep ettik. 3 Şubat 2015'te cevaplandı, ticari sır ve soruşturmanın devam ettiği, bitince kamuoyu ve tarafımıza bilgi verileceği belirtildi. Ağustos 2015'te yine İçişleri Bakanlığı Bilgi Edinme'den soruşturma sonucuna ilişkin bilgi talep ettik. Bu hafta cevaplandı ve iddiaların baş aktörü Mahmut Civelek’in kardeşinin imzası ile yine ticari sırlar dillendirilmiş Bilgi Edinme Kanunun 19. maddesi gereği. Nedir bu? 'Kişilerin özel hayatına açıkça haksız müdahale edileceği, kişilerin ve soruşturmayı yürüten görevlilerin hayatını ve güvenliğini tehlikeye sokacak, soruşturmanın güvenliğini tehlikeye düşürebilecek bilgiler ve gizli kalması gereken bilgi kaynağının açığa çıkacak olması' nedenleri sıralanmış ve soruşturmanın selameti açısından bu aşamada cevaplanamayacağı, daha sonra benimle ve kamuoyu ile paylaşılacağı belirtilmiştir."